Nørrebro kårer kebab: Vi spiser fire shawarmaer om ugen

Glem stegt flæsk og persillesovs: Nationalretten på Nørrebro er shawarma – og i går blev de arabiske kødstrimler testet til det yderste

Der var dømt professionalisme da Martin Lytje (tv.), Filip Kurtzhals (th) og Daniel Norouzi testede shawarmaer på Nørrebro lørdag eftermiddag. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Der var dømt professionalisme da Martin Lytje (tv.), Filip Kurtzhals (th) og Daniel Norouzi testede shawarmaer på Nørrebro lørdag eftermiddag. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Tre voksne drengerøve har lørdag eftermiddag nået at fortære fem shawarma-retter.

Filip, Daniel og Martin er allerede foran på point, hvis det gælder om at overgå deres ugentlige indtag af shawarma – det krydrede arabiske kød, der syder foran ilden på hundredvis af ruller på Indre Nørrebro, Vesterbro, i Købehavn K eller Aarhus, hvor det efterhånden er nationalret.

Lørdag eftermiddag var der kåring af Nørrebros bedste shawarma-restauranter, og det var noget, hipsterne fra ’Nørrebronx’ kunne lide.

Filip Kurtzhals og Martin Lytje står foran en skraldespand på Nørrebrogade og piller løg ud af deres shawarma.

– Løgene overdøver smagen, mener Martin Lytje.

– Man kunne sige, det er ’løg’n’, råber Daniel Norouzi fra bænken med kløerne plantet om sin pita kebab.

Og drengene har styr på deres shawarma. Filip Kurtzhals og Martin Lytje kører i gennemsnit fire af dem ned om ugen. Så det er svært at finde et bedre testpanel.

– En stor del af vores tid går med at spise shawarma, så hvorfor ikke være med til at bedømme, hvilke shawarma-restauranter der burde kåres til de bedste? siger Daniel Norouzi.

Hvor mange shawarmaer spiser I om dagen?

– Mellem én og 60, svarer Filip Kurtzhals.

Hemmeligheden bag en god shawarma er drengene rimelig enige om:

– Det er noget mørt, saftigt kød. Lammekød. Let krydret. Når shawarmaen ligger i pita, så skal det kun være med salat. Og med luftigt brød og en god chili også. De, der kommer løg i, det er bare ’rookie-mistake number one’. Det skal de bare lade være med, lyder det i hellig treenighed.

15.000 Facebook-brugere havde meldt sig til shawarma-spisning, men 400 smagsprøver var ifølge arrangørerne trods alt restauranternes maksimum-kapacitet. Konkurrencen var opdelt i to shawarma-ruter. 200 smagsdommere blev sendt i retning mod Dr. Louises Bro og 200 i retning mod Den Røde Plads på Nørrebro.

Og det var ikke kun drengene, der kunne spise shawarma.

Ekstra Bladet løb også ind i Benedikte Krogsgaard og Amalie Lea Nielsen, der havde hænderne fulde.

– Det er sindssygt lækkert. Det er et sindssygt godt initiativ af Nørrebros Lokaludvalg. Vi har fået så meget at spise, det er vores sidste sted det her. Vi er mætte.

Hvor mange shawarmaer har I fået?

Det er vores femte det her. Og det er rimelig store portioner. Vi troede, det var meget mindre portioner, lyder det med et smil fra pigerne.

Hvad synes I gør en god shawarma?

– Det skal være godt krydret, kødet. Og så ikke for tørt, har vi snakket om.

En god tzatziki eller humus kan være godt tilbehør til shawarmaen, lyder rådene fra både drengene og pigerne.

Og vinderen er ...

Det blev restaurant Kösem på Nørrebrogade 186, der løb af med sejren.

– Vi har det godt. Jeg tror, vi skal fejre det nu. Vi skal takke alle sammen, siger indehaver Murat Baytekin og hans kompagnon.

– Vi skal hjem og lave flere shawarmaer!

Hvad er hemmeligheden bag dine shawarmaer?

Det er hjemmelavet, og vi laver det også med kærlighed, siger Murat Baytekin.

Restaurant Kösem betyder: ’Mit hjørne’.

1 af 2 Det er hjemmelavet, og vi laver det også med kærlighed, siger Murat Baytekin i midten, der er indehaver af restaurant Kösem på Nørrebrogade. Han er nu årets shawarma-mester på Nørrebro. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
2 af 2 Der var dømt professionalisme da Martin Lytje (tv.), Filip Kurtzhals (th) og Daniel Norouzi testede shawarmaer på Nørrebro lørdag eftermiddag. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
97 kommentarer
Vis kommentarer