Det er både farligt og dyrt at køre med alkohol i blodet.
Og den er især gal om sommeren, der er højsæson for spirituskørsel og færdselsulykker forårsaget af spirituskørsel.
Tidligere var det mest i december med alle julefrokosterne, at folk kørte spirituskørsel. Men der er heldigvis sket en holdningsændring, så folk nu lader bilen stå.
- Nu ser vi mest spirituskørsel om sommeren, hvor folk måske sidder på stranden eller i venners have og drikker et par øl eller nogle glas rosé. Når de bliver stoppet, blæser de over promillegrænsen, selv om de måske troede, de godt kunne køre bil, fortæller politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Derfor er politiet også ekstra opmærksomme på spirituskørsel om sommeren, hvor der laves kontroller ved store arrangementer og ved strandene.
Store konsekvenser
Sidste år stoppede og sigtede politiet ca. 6500 bilister, der havde en for høj promille.
- Skal man bruge sit kørekort i sit arbejde, kan det have store konsekvenser at blive taget. Men det er næsten det mindste, når man tænker på, hvor galt det kan gå, når man kører med alkohol i blodet, siger Christian Berthelsen.
En undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik blandt 1.400 bilister viser, at 13 procent har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.
Og det kan også ses i ulykkesstatistikkerne. Hver sjette, der mister livet i trafikken, dør pga. spritkørsel. De nyeste tal viser, at der i perioden 2013-2017 blev dræbt 140 mennesker og 829 personer kom alvorligt til skade i trafikulykker med et motoriseret køretøj, hvor der har været alkohol involveret.
Mange tusinde i bøde
I gennemsnit sigtede politiet ca. 540 spritbilister pr. måned sidste år, og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis alkometeret slår ud.
Straffen er afhængig af, om det er første gang, du bliver taget med sprit i blodet, eller om du er blevet taget før. Er det første gang, du bliver taget for spirituskørsel, og er din promille mellem 0,51 og 2,0, kan du som udgangspunkt forvente en bødestraf på din månedsløn efter skat ganget med din promille.
Så jo mere du tjener, desto større er bøden.
Det er dog ganske svært at sige præcis, hvor stor bøden bliver, da politiet tager udgangspunkt i din årsindkomst, så der tages hensyn til svingende månedslønninger.
Tjener du eksempelvis 400.000 kr. om året før skat, kan du forvente en bøde på ca. 8000 kr. hvis din promille er 0,51.
Er promillen over 2,0 fordobles bøden, og man får som udgangspunkt 20 dages betinget fængsel oven i. Du kan læse mere om bødestørrelserne her.
Dertil kommer andre omkostninger.
En dom for spirituskørsel nemlig betyder også, at du får frakendt kørekortet betinget. Sker det, skal du betale for og bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for seks måneder for at beholde kørekortet. Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.
Og sidst skal du gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på fire lektioner à tre timer, og det koster 3200 kr. Bliver du taget for spirituskørsel flere gange eller med en høj promille, kan du blive frakendt dit kørekort i tre år eller mere.
Bøde for mindre end 0,5 promille
Promillegrænsen i Danmark er 0,5, og fordi alkohol påvirker folk forskelligt alt efter vægt, alder, køn og andre faktorer, er det umuligt at sige præcist, hvor meget eller lidt man kan drikke for at holde sig under grænsen.
Den bedste regel er ifølge Rådet for Sikker Trafik derfor at lade helt være med at drikke, hvis man skal køre bil. Tager man chancen, er det nemlig både farligt og utroligt dyrt, hvis man bliver stoppet. Du kan nemlig godt blive dømt for spirituskørsel, selvom din promille er under 0,5, hvis politiet vurderer, at du ikke kan køre bil på betryggende vis.
Artiklen er sponseret af Rådet for Sikker Trafik, der i samarbejde med Trygfonden sætter fokus på kampagnen 'Klar til et pust?'