Noma risikerer at miste Michelin-stjernerne i dag

I dag uddeles de prestigefyldte michelinstjerner i Norden. Mens eksperter spår sejr til restauranter i provinsen, kan Noma risikere at miste deres to stjerner

Mange restauranter sidder i dag spændte og håber på, at de ender i michelinguiden. Eksperter spår hæder til restauranter i provinsen og nederlag til den københavnske stjerne-restaurant Noma.

The Michelin Guide Nordic Countries 2017-pressekonference bliver i dag afholdt i Stokholm, og det er altså her, man finder ud af, hvilke nordiske restauranter der modtager de prestigefyldte stjerner.

FAKTA: Sådan uddeler Michelin de eftertragtede stjerner

Det er Michelin-inspektørerne, som beslutter, hvilke restauranter som fortjener de prestigefylde Michelin-stjerner. De uddeles efter særlige kriterier.

* Ifølge Michelin får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.

* Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).

* Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

* To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".

* En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".

* Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

1. Kvaliteten på råvarerne

2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen

3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk

4. Noget for pengene

5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Kilder: Michelin

Noma mister anerkendelse
Noma har i mange år været at finde i Michelinguiden med hele to stjerner. Men i år spår madekspert Svend Rasmussen, at de mister deres ellers faste plads i guiden.

-  Hvis der er noget, folkene bag Michelinguiden går op i, så er det stabilitet, stabilitet, stabilitet, siger han til TV2.

Og netop stabilitet har ikke været et af nøgleordene i Noma-regi den seneste tid. Det har blandt andet noget at gøre med, at Noma fra på lørdag lukker midlertidigt.

- De er i fuld gang med at flytte til nye lokaler ude på Refshaleøen, og det kan have betydning for, om de får lov til at beholde deres michelinstjerner. Personligt tror jeg ikke, at de får lov til at beholde dem, da Guide Michelin ikke vil risikere, at de sender folk til en lukket restaurant, uddyber Svend Rasmussen til TV2.

Hæder til provinsen
Mens den københavnske restaurant Noma altså muligvis mister deres ellers faste plads i Michelinguiden, håber gastronomi-ekspert Bent Christensen, at provinsen i år bliver tilgodeset. Han håber, Michelin-inspektørerne, der står for at udvælge restauranterne, i højere grad har vovet sig væk fra hovedstaden og udforsket provinsen i år.

- Vi skal have gjort provinsen mere færdig, end vi gjorde sidste år. Det var jo en indledende runde. Forhåbentligt har de været mere grundige med deres research i år, siger han til ritzau.

Bent Christensen mener blandt andet, at Tree-Top i Vejle og Ti Trin Ned i Fredericia bør få en plads i den prestigefyldte restaurantguide. Også Falsled Kro på Fyn og Dragsholm Slot på Sjælland fortjener en stjerne, mener han.

Hvem der bliver tildelt de anerkendte stjerner bliver offentliggjort i dag klokken 10.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 3 
2 af 3 Der er stor prestige i at ende i den anerkendte Michelinguide. Foto: Nanna Navntoft/Polfoto
3 af 3 
52 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere