Nordea afsløret i skattelæk: Her er deres reaktion

Danmarks største bank slår fast: Vi hverken tilskynder eller medvirker til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse

Nordea reagerer på afsløringer om skattelæk. (Foto: Colourbox)
Nordea reagerer på afsløringer om skattelæk. (Foto: Colourbox)

Nordea er havnet i et stormvejr efter Politiken og DR søndag kunne afsløre, hvordan Nordens største bank Nordeas afdeling i Luxembourg har skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder via advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Det fremgik af 11,5 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet, der har vist, hvordan verdenseliten har brugt firmaets ydelser til at overføre gigantiske summer til den panamerikanske stat.

Over for Politiken ville kommunikationschef hos Nordea Luxembourg, Jonas Torp, ikke afvise, at banken er blevet brugt til at undgå at betale skat i Danmark, og siger videre:

- Vi har i dag en meget stor tillid til, at i de konstruktioner vi har, uanset om de er i disse Panama-selskaber eller øvrige kundeforhold, at vores kunder betaler den skat, som de skal, lød svaret i dagens Politiken.

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Mandag slår Nordea dog først for alvor fast, at de overholder alle regler, og at tager kraftigt afstand til skatteunddragelse.

Læs hele bankens opdatering herunder:

Da historien kom frem søndag aften var reaktionerne stærke hos flere af Nordeas kunder.

De tyske journalister har med hjælp fra en hemmelig kilde fået adgang til millioner af meget følsomme skatte- og firmadata fra Mossack Fonseca i Panama. (Grafik: Süddeutche Zeitung) Teknologi Kæmpe skattelæk fra Panama: Sådan er de hemmelige papirer kommet frem

Herunder er et uddrag:

- Har været kunde i Nordea det meste af mit liv - jeg troede faktisk jeg var kunde i en lovlydig og hæderlig bank, det jeg seriøst blevet i tvivl om nu, skriver en bruger.

- Nej, hvor er Nordea nogen fupmagere, håber godt nok i bliver meldt til politiet og får en bøde/straf der kan mærkes, i skulle skamme jer !! skriver en anden.

- Jeg er Nordea kunde, skal jeg mon blive ved med det? Er ret chokeret over udsendelsen i aften og det kræver gode forklaringer de næste dage!

Mange prominente personer fremgår af lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca i Panama. (Foto: AP) Samfund Filmstjerner og præsidenter i gigantisk skattelæk

Gør grin med banken
Flere laver også sjov med banken.

- Kære Nordea. Jeg har tjent en frygtelig masse sorte penge. Jeg hører, at I er eksperter i skatteunddragelse og tænker, at I kan hjælpe med at vaske dem hvide?
Ser frem til at høre fra jer.

- Hey Nordea. Leder efter ny bank for tiden primært for at få en billigere rente på andelslånet. Måske kan det gøres endnu billigere hos jer, hvor jeg oven i hatten kan slippe for at betale skat. Kan vi kombinere andelsboliglånet med et panamaselskab eller to?

  Brian Mikkelsen er skatteordfører i Konservative (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Danske politikere fordømmer skattesvindel

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

29 kommentarer
Vis kommentarer