Nordea-boss bedyrer sin uskyld: Vi tager afstand fra skattesnyd

Nordeas øverste chef bedyrer nu bankens uskyld. Der sker efter den store sag om skattely kom frem søndag

Nordeas øverste chef bedyrer bankens uskyld (Foto: Nordea)
Nordeas øverste chef bedyrer bankens uskyld (Foto: Nordea)

Nordeas øverste chef går nu officielt ud og reagerer på anklagerne om, at banken har hjulpet kunder med at sende penge i skattely i Panama.

Anklagerne er kommet frem i forbindelse med en enormt læk af papirer fra et advokatkontor i Panama. Den afslører selskaber og privatpersoner, der har sendt penge i skattely i Panama. Her optræder Nordea.

Samfund Svenske myndigheder gransker Nordea efter skattelysag

Samfund Ekspert: Enkelte bankansatte må være skyld i Panama-sag

Nordea har tidligere haft ørerne i maskinen i forhold til at sende kunders penge i skattely i udlandet. Derfor indførte banken ifølge sig selv nye forholdsregler i sin afdeling "Nordea Private Banking" i Luxemborg, der skulle stramme op.

- At leve op til reglerne er bankens topprioritet. Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder. Vi tilskynder eller medvirker ikke til skatteordninger for kunderne, der kan anses som skatteunddragelse.

- Gennem indberetninger til myndighederne hjælper vi vores kunder med at betale den skat, de skal. Vi er dog rigtig kede af, at vi ikke havde disse procedurer på plads tidligere, skriver koncerndirektør i Nordea, Casper von Koskull, i meddelelse.

Nordea reagerer på afsløringer om skattelæk. (Foto: Colourbox) Samfund Nordea afsløret i skattelæk: Her er deres reaktion

Advokaten og den tidligere ejer af Illum optræder angiveligt i de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto) Samfund Medie: Dansk erhvervskæmpe med i kæmpe skattelæk

Derudover skriver Nordea, at banken "tager kraftigt afstand fra skatteunddragelse". Banken skriver også, at man med det samme har igangsat en intern undersøgelse.

- For at sikre, at aktiviteter i Luxembourg relateret til offshorekonstruktioner er i fuld overensstemmelse med vores politikker, er vi i fuld gang med at gennemgå disse konstruktioner endnu en gang, skriver Nordea.

Banken mener dog, at såkaldte "offshorekonstruktioner", hvor der oprettes selskaber i udlandet, kan være nødvendige.

- Offshorekonstruktioner kan bruges som et juridisk og administrativt redskab for nogle få kunder med en meget kompleks international forretning. I disse tilfælde har Nordea en lang række processer, der sikrer, at kunderne indberetter deres konti til skattemyndighederne, skriver banken.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

37 kommentarer
Vis kommentarer