Nordiske nynazister: Hun tror, hun er hævet over loven

Billedet af kvinden, der gik imod en nynazistisk demonstration, er gået verden rundt. Nu svarer lederen af Nordiska motståndsrörelsen igen

Her kan du se video af episoden, hvor Tess Asplund går imod demonstrationen (Video: AP)

Det er lovligt at demonstrere i et land som Sverige - også selvom man er nynazist.

Sådan lyder meldingen fra lederen af bevægelsen Nordiska motståndsrörelsen, efter den 42-årige Tess Asplund med udstrakt arm og knyttet næve stillede sig foran nynazisternes demonstration 1. maj i Börlange i Sverige.

- Man må antage, at sådanne personer ofte er repræsentanter for demokratiet. Men når det kommer til andres holdninger, som man ikke er enig, gælder det tydeligvis ikke. Det var en lovlig demonstration, understreger Haakon Forwald, der er leder af Nordiske motståndsrörelsen, til Dagbladet og fortsætter:

- Hun anser sig selv som hævet over loven og skal forstyrre og sabotere vores demonstration.

Alene stopper en 42-årige kvinde en demonstration af 300 nynazister. Først da politiet hiver hende væk, fortsætter den. Foto: David Lagerlof/Scanpix Samfund Frygtløs kvinde trodser 300 nazister: Jeg var rasende

Billedet af Tess Asplund, der forsøger at stoppe demonstrationen med 300 deltagende nynazister, er efterfølgende blevet hyldet på Twitter, og flere internationale medier har skyndt sig til tasterne for at bringe historien, om kvinden, der sætter sig imod nynazismen.

- Bare en lille shout out for at stille sig op imod fascister - det var så modigt, skriver en af de personer, der hylder Tess Asplund, på Twitter

Selv endda Harry Potters mor J.K. Rowling har delt billedet på de sociale medier.

- Se, hvad denne kvinde gør. Tess Asplund, du er storslået, skriver den anerkendte forfatter på Twitter.

Vil hædre den nordiske arv

Tess Asplund har i 26 været aktivist og blandt andet hyldet Nelson Mandela, som angiveligt er en af hendes forbilleder, da han kæmpede for lighed, fred og frihed.

Hun fortæller, at det ikke var planlagt, at hun ville forhindre demonstrationen. Men hun blev pludselig så vred, at det virkede som det eneste rigtige.

- Det gik så stærkt, men jeg følte ikke, de skulle have lov til at gå i vores gader, så jeg gik ind foran dem for at stoppe dem, fortæller hun til Aftonbladet.

Men den forklaring køber Haakon Forwald ikke. Han tror tværtimod, at episoden var iscenesat og skulle være et symbol på 'sort magt'.

- Hvis hun mener, vi skal hædre hendes sorte arv, så vil vi også have lov til at hædre og bevare vores nordiske arv, siger han til Dagbladet.

Den strakte arm og den knyttede næve var tidligere et symbol for gruppen Black Power. Ved siden af USA's borgerrettigheds-bekæmpelsen i 1960'erne, som kæmpede for lige rettigheder ved hjælp af ikke voldelige protester, tog Black Power afstand til den ikke-voldelige strategi.

459 kommentarer
Vis kommentarer