Nordjyde: Mølle-debat er kørt af sporet

Ekstra Bladet har i tre dage dækket vindmølle-debatten i Brovst. Modstanderne råber højst, mens mølle-fortalerne næsten ikke tør hviske

De nuværende vindmøller i Brovst er 69 meter høje, mens de nye kommer til at rage hele 150 meter op i landskabet. Video: René Schütze.

Gennem tre dage har borgerne i Brovst flittigt besøgt Ekstra Bladets midlertidige redaktion i byen. Mange har været imod de planlagte mega-møller ved Nørre Økse Sø uden for byen.

Men lige så mange har ikke haft lyst til at sige deres mening om sagen. Og slet ikke til citat.

– Jeg har fået mundkurv på hjemmefra. Min kone vil ikke have, jeg snakker med jer, men jeg har intet imod de vindmøller, sagde en mand, der af samme grund ikke vil have sit navn frem.

Han mener, modstanden udelukkende handler om penge.

– Det er ren misundelse. Nogle får både otte, ti og 12 millioner i erstatning, mens andre ingenting får.

Kørt af sporet
Flere Ekstra Bladet har talt med, vil ikke sige noget, fordi de er bange for at blive hængt ud for deres holdning på de sociale medier.

Også Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har været en del af bemandingen på Brovst-redaktionen i denne uge. Her deler han kage ud til de lokale. Foto: René Schütze
Også Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har været en del af bemandingen på Brovst-redaktionen i denne uge. Her deler han kage ud til de lokale. Foto: René Schütze
 

Det indtryk bekræfter Palle Jensen fra borgerforeningen i Halvrimmen – nabobyen tæt på vindmølleparken.

– Der er mange, der er for de nye vindmøller, men de tør ikke sige det. Debatten er kørt fuldstændig af sporet, fortæller han:

– Er man for grøn energi, bliver man bare heglet ned.

Skygger for solstrålehistorierne
Alligevel er han en af de få, der ikke er bange for at sige højt, at store møller ikke kan bringe hans pis i kog.

– Det gamle lort, der står derude, det larmer. De nye kommer til at larme mindre, selvom de er større, siger Palle Jensen.

Det ærgrer ham, at sagen fylder så meget i debatten.

– Vi har også masser af solstrålehistorier her, men alt det, vi prøver at bygge op i lokalsamfundet, bliver smadret af den kamp, de fører mod møllerne.

Skal Ekstra Bladet komme til din by?

Ekstra Bladet har i 2020 sat fokus på vindmølle-debatten i Brovst, hvor bølgerne går så højt, at borgmesteren har stævnet en af sine modstandere.

Ekstra Bladet har journalister og fotografer over hele landet, men ikke i enhver by. Vi lejede os derfor ind i en nedlagt bagerforretning og oprettede en midlertidig redaktion, som blev bemandet med et par af vores jyske journalister og en fotograf.

– Ekstra Bladet tager alle danskeres problemer alvorligt, og derfor rykkede vi til Brovst, siger chefredaktør Poul Madsen, der også selv kom til Nordjylland for at møde de lokale og høre om deres syn på de kommende mega-møller.

Poul Madsen har denne opfordring:

– Skriv til os på 1224@eb.dk, hvis du har brug for, at vi også kigger forbi din by eller undersøger din historie.

Du kan se et udvalg af artiklerne fra Brovst herunder:

Raser mod mega-møller

Bykonge sagsøger vindmølle-fjende

Vindmøller får Frede til at flytte 

Guds folk vandt over vindmøller

Nordjyde: Mølle-debat er kørt af sporet 

 

Fotograf René Schütze og journalisterne Karsten Gøttler og Elise Rasmussen rykkede til Brovst i uge 2 sammen med chefredaktør Poul Madsen, og Ekstra Bladet kigger også gerne nærmere på din by.

Få efter overblik over Ekstra Bladets øvrige historier fra Brovst herunder:

Se også: Guds folk vandt over vindmøller

48 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere