Nordjysk Christiania får lov til at bryde reglerne

Ud til Limfjorden ligger en selvbygget by beboet af både akademikere, bumser og børster. Man må ikke bo der året rundt, men det er der alligevel nogen, der gør. Der skal være plads til regelbrud ifølge Aalborgs borgmester

Fjordbyen i Aalborg er måske et af de sidste steder i Danmark, hvor man tør sige højt, at man helst ikke ser kvinder i bestyrelsen. Nogen bor også i de selvbyggede skure, selvom det ikke er helt lovligt. Foto: René Schütze
Fjordbyen i Aalborg er måske et af de sidste steder i Danmark, hvor man tør sige højt, at man helst ikke ser kvinder i bestyrelsen. Nogen bor også i de selvbyggede skure, selvom det ikke er helt lovligt. Foto: René Schütze

I byrådet i Aalborg Kommune ved man godt, at folk i Fjordbyen tager lidt let på nogle af reglerne. Men det lukker man helt bevidst øjnene for i byrådet af flere forskellige årsager.

Fjordbyen er et ’rekreativt område’, der oprindelig skød op som redskabsskure på Aalborgs havnefront i 1930’erne. Det var mestendels folk fra værftet og andre arbejdere, der fiskede i deres fritid for at kunne forsøge deres familier.

I dag bor pensionerede erhvervsfiskere og arbejdsmænd side om side med psykisk syge, håndværkere, børnefamilier og unge akademikere. Og nogen af dem bor der året rundt, selvom det egentlig kun er tilladt fra april til oktober.

Formanden for Fjordbyen Peter Sloth (tv.) og næstformand Rye Thomsen (th.) på rundtur i den lille skurby. Foto: René Schütze
Formanden for Fjordbyen Peter Sloth (tv.) og næstformand Rye Thomsen (th.) på rundtur i den lille skurby. Foto: René Schütze

- I Fjordbyen har de altid tolket lidt på tingene. Selvfølgelig skal regler og alle sådan nogle ting og sager overholdes. Men det er også vigtigt, at vi giver plads til det fristed, som Fjordbyen er, siger borgmester i Aalborg Thomas Kastrup Larsen (S).

- Det er vigtigt, at vi ikke kommer ind fra kommunens side og vil ensrette alt derude. Vi skal give plads og rum til, at det spraglede miljø kan fortsætte med at være der.

Selvom Fjordbyens beliggenhed er så godt som uovertruffen og hurtigt kunne indbringe millioner, forklarer borgmesteren, at stedet har en stærk opbakning i byrådet. Der er hverken planer om en tredje Limfjordsforbindelse eller penthouselejligheder rundt om hjørnet.

- Fjordbyen udvikler sig, og der kommer nye mennesker til. Men det er vigtigt at bevare, at det også er et fristed for folk, der har svært ved at passe ind i det normale samfund, siger han.

- Der skal være en opmærksomhed på, at Fjordbyen ikke bliver overtaget af folk med rigtig mange penge, der bygger alt for store huse på de mest attraktive beliggenheder. For så bliver de skæve skubbet ud.

I Fjordbyen er de fleste af skurene bygget af genbrugstræ og sågar gamle sildekasser. Men beliggenheden er attraktiv, og mange vil gerne bygge et lille luksushus ud til fjorden. Foto: René Schütze
I Fjordbyen er de fleste af skurene bygget af genbrugstræ og sågar gamle sildekasser. Men beliggenheden er attraktiv, og mange vil gerne bygge et lille luksushus ud til fjorden. Foto: René Schütze

Sparer kommunen for social opgave
Brandsikring og kloakering er nogle af de ting, man fra politisk side har sagt, at der skal styr på i Fjordbyen. Det virker imidlertid ikke som noget, der giver anledning til panderynker hos rådmændene.

Hans Henrik Henriksen rådmand for By- og landskabsforvaltningen (S) i Aalborg Kommune, er manden, der sidder med Fjordbyens lejekontrakt. Også han erkender, at man måske ser lidt igennem fingre med, at der er nogle, der regulært bor i deres skur hele året rundt. Til gengæld varetages der en social opgave i den lille skurby.

Fjordbyens beboere er nogle, der ikke nødvendigvis kan trives i et villakvarter ved siden af Hr. og Fru Jensen, forklarer han.

- Der er da nogle, der får ret så mange bajere i Fjordbyen, men de passer ind derude. Og det ville de nok ikke gøre i de skæve boliger, eller hvad vi nu ellers kunne finde til dem, siger Hans Henrik Henriksen og forklarer, at den kommunale indblanding i Fjordbyen generelt er minimal.

Man skal godkendes af bestyrelsen for at få et skur i Fjordbyen. De vil hellere have plads til både bøller og børster end rige pensionister. Foto: René Schütze
Man skal godkendes af bestyrelsen for at få et skur i Fjordbyen. De vil hellere have plads til både bøller og børster end rige pensionister. Foto: René Schütze

- Som kommune har vi nogle opgaver, vi skal løse med skæve borgere, der har det lidt svært. Hvis vi skulle løse det i kommunen, skulle vi måske til at lave opgangsfællesskaber, væresteder og alt muligt, hvor de skulle have en plads. Men det er vi fritaget for på grund af Fjordbyen.

Ifølge rådmanden løser Fjordbyen en samfundsopgave på sin egen måde på tværs af samfundsskel. De ressourcestærke lejere i Fjordbyen hjælper og tolererer dem, der har det svært.

Den tidsbegrænsede lejekontrakt er det bedste politiske håndtag, de kan skrue på i byrådet med henblik på at bevare Fjordbyen.

- Man skal finde et sted på vægtstangen med hensyn til længden af Fjordbyens lejekontrakt, hvor man kan sige, at så er det heller ikke mere interessant for en Djøf'er at flytte derud. Og så skal vi fastholde de husstørrelser, der kræver, at man indretter sig ret så smart, siger Hans Henrik Henriksen.

Fjordbyen fra 30'erne til i dag

 • Fjordbyen begyndte som en såkaldt 'fiskeklynge' i slutningen af 30'erne. Selvbyggede redskabsskure agerede opbevaring for fritidsfiskernes grej. I vind og vejr søgte fiskerne også ly i skurene, der også blev kaldt 'sildekasse-huse'.
   
 • Fritidsfiskerne var typisk småkårsfolk, der supplerede familiens husholdning med fiskeriet. For nogen var fritidsfiskeriet deres livsgrundlag, og allerede tilbage i 1930'erne var der folk, der boede i de beskedne skure.
   
 • Til at begynde med lå Fjordbyen placeret i hjertet af Aalborg ved den gamle jernbanebro. I takt med at stedet voksede, flyttede Fjordbyen gradvist længere væk fra centrum.
   
 • I 1980 fik Fjordbyen sit navn og den placering, som den ligger på den dag i dag. I samme ombæring overgik stedet også til kommunal administration. Den lille skurby ligger i Aalborgs vestby midt imellem byens marinemuseum og friluftsbad.
   
 • De fleste havnebyer har haft fiskeklynger, men efter sigende er Fjordbyen den eneste af de gamle skurbyer, der er tilbage i dag.
   
 • Aalborg kommune ejer grunden, som Fjordbyen ligger på. Det vil sige, at Fjordbyen løbende skal søge om forlængelse af deres lejekontrakt.
   
 • Fjordbyen går hverken under at være et kolonihaveområde eller et nyttehaveområde. Det er imidlertid udlagt som 'rekreativt område'.
   
 • I Aalborg Byråd er der en generel holdning til, at man gerne vil bevare Fjordbyen. Derfor arbejder man bevidst med kun at lave korttidslejemål til stedet. På den måde ønsker man at gøre det 'uattraktivt' for mere velhavende folk at investere i grundene og bygge dyre huse, der kan skubbe det nuværende 'skæve' miljø ud.
   
 • Som reglerne er nu, er det ikke tilladt for Fjordbyens indbyggere at bo i skurene året rundt. Fra april til oktober må man gerne overnatte derude.
   
 • Fjordbyens lejekontrakt skal forlænges næste gang i 2019. For at få det skal de forbedre både brandsikring og kloakering i området.

Kilde: Borgmester i Aalborg Thomas Kastrup Larsen, Hans Henrik Henriksen, rådmand i By- og landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune og www.fjordbyen-aalborg.dk

Gå på opdagelse i Aalborgs ukendte Christiania lige her. Og find ud af, hvorfor der ikke har været en eneste kvinde i bestyrelsen før indtil for ganske nyligt.

'Vi mødes ved de blå bænke' er en sætning, man ofte hører fra Fjordbyens beboere, når tusmørket begynder at falde på. Derfra kan man nemlig se, solen gå ned bag den lille ø Egholm. Foto: René Schütze Politik Aalborgs ukendte Christiania: - Vi skal sateme ikke have kællinger i bestyrelsen

 

Mød Anja, der bor i Fjordbyen. Hun ved godt, hvordan man får mændene ned på jorden igen. 

Anja (th.) er i foråret blevet suppleant til Fjordbyens bestyrelse. Det er første gang nogensinde, at kvinder kommer til formel indflydelse i det lille samfund. Foto: René Schütze Tæt på Anja bor i Fjordbyen: Mændene skal lukke løget

102 kommentarer
Vis kommentarer