Annonce:
Annonce:

Nordjysk firma spiller nøglerolle i opklaring

Selskabet Gatehouse har overgivet overvågningsdata til myndighederne til brug for opklaring af sabotagen på gasrørledningerne

Annonce:
Følg Samfund

Skibes færden i danske farvande overvåges af den nordjyske virksomhed Gatehouse for de danske myndigheder, og det data kan vise sig afgørende i efterforskningen af, hvem der står bag sprængningerne på Nord Stream 1 og 2.

Det skriver TV2 Nord.

Selskabet fra Nørresundby gemmer data, således at man også tilbage i tid kan se, hvilke skibe der befandt sig i området.

- Vi har heldigvis mulighed for at skabe et godt billede af, hvad der er sket i dagene op til. Vi kan også spole tilbage, så man kan se, hvad er sket for to dage siden og en uge siden.

- Vi kigger efter, om der er mistænkelig aktivitet i området. Er der nogle skibe med mærkelige sejlmønstre eller skibe, der slukker for deres AIS-transponder, siger Martin Dommerby Kristensen, der er direktør i GateHouse Maritime.

En transponder sender skibets position, så det kan opfanges af andre.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet.

Det mangler vi stadig at få svar på om gaslæk

Med ansigterne lagt i alvorlige folder orienterede statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften om situationen i Østersøen.

Hun var flankeret af forsvarsminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Læs her, hvad vi blev klogere på - og hvilke spørgsmål der fortsat mangler svar på:

Det fik vi at vide:

* Det er myndighedernes 'klare vurdering', at der er tale om bevidste handlinger i Østersøen og ikke et uheld, sagde statsministeren.

* Størrelserne på lækagerne vidner ifølge Dan Jørgensen om, at der ikke kan være sket en ulykke med for eksempel et skibsanker. Samtidig forklarede han, at de tykke ledninger ligger dybt og er lavet i hårdført materiale.

* Seismologiske undersøgelser har vist, at der mandag skete rystelser i Østersøen i områderne, hvor lækagerne er sket. Det er typer af rystelser, som man ikke ser ved jordskælv, men ved eksplosioner, sagde Dan Jørgensen.

* Lækagerne vil formentlig fortsætte mindst en uge, sagde Dan Jørgensen.

* Det er Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering, at der ikke er en direkte militær trussel mod Danmark. Forsvarsministeren sagde, at der ikke er modtaget varsler på forhånd, men at der har været et øget spændingsniveau omkring Østersøen.

* Statsministeren blev spurgt, om myndighederne anser lækagerne for at være en krigshandling. Til det svarede hun 'nej', fordi det er foregået i internationalt farvand. Men når man alligevel ser på det med så stor alvor, er det, fordi det er sket så tæt på Danmark og Sverige.

* Forsvaret og Beredskabsstyrelsen har øget sit beredskab på og omkring Bornholm, sagde forsvarsminister Morten Bødskov.

* Udenrigsminister Jeppe Kofod har endnu ikke været i kontakt med Rusland, men vil orientere de russiske myndigheder om sagen. Alle lande omkring Østersøen vil blive orienteret, lød det.

Det mangler vi blandt andet svar på:

* Ministrene afviste flere gange at spekulere i, hvem der står bag, men det er fortsat det store spørgsmål.

* Regeringen vil ikke gætte på, hvilke motiver der kan ligge bag.

* Omstændighederne er fortsat uklare, herunder hvordan eksplosionerne er foregået. Det er på nuværende tidspunkt for farligt at sende dykkere ned for at undersøge lækagerne, fordi der er meget gas i vandet.

* Det er uvist, præcis hvornår lækagerne kan lukkes. Både regeringen og selskabet bag Nord Stream 1, Nord Stream AG, vurderer, at det vil tage mindst en uge.

* Det er endnu ikke helt klart, hvor store miljømæssige konsekvenser det vil få, at gassen slipper ud. Det er myndighederne i gang med at regne på.

Opklaring
De danske myndigheder arbejder på højtryk for at klarlægge, hvad der er sket, og Mette Frederiksen (S) fortalte tirsdag aften, at de i alt tre lækager på to rørledninger skyldes bevidste handlinger.

Der kan imidlertid gå lang tid, før der kommer flere svar.

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S), kan der nemlig gå op til to uger, før trykket i gasledningerne er faldet tilstrækkeligt til, at hullerne kan inspiceres nærmere.

Forsvaret har blandt andet sendt fregatten Absalon til området for at sikre, at skibe ikke sejler for tæt på lækagen.

Engell: Nu truer Putin os direkte

Kom med bag kulissen: Her overvåger de gas-lækagerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: