Nordjyske elge har ikke opdaget deres nyvundne frihed

Fem elge fik torsdag morgen adgang til stort naturområde i Nordjylland, men de har ikke opdaget det endnu.

Her kan du se skov- og landskabsingeniør Jens Vinge fortælle om elgene, dengang de i november blev sat ud i Lille Vildmose. Video: Rene Schütze

Se elgene i klippet herover artiklen

Fem elge tog det med ophøjet ro, at de torsdag morgen fik adgang til et 21 kvadratkilometer stort naturområde i Lille Vildmose i det nordøstlige Himmerland.

- Det var ikke sådan, de stod ved portene og ventede. Da jeg kørte derfra, havde de slet ikke opdaget det endnu, fortæller driftsleder Jacob Skriver fra Aage V. Jensen Naturfond, der ejer store dele af mosen.

De fem elge har siden efteråret befundet sig i en mindre del af mosen med hegn omkring. Dermed fik de fem elgkalve mulighed for at vænne sig til området, samtidig med at et større areal blev indhegnet.

Foto: René Schütze Samfund Nu bliver elgene sluppet fri i den danske natur

Hvornår de fem elge - tre kvier og to tyre - finder ud af, at deres arealer er blevet mangedoblet, er svært at sige.

- Over de næste dage eller uger finder de ud af, hov nu er der åbnet til et nyt spændende område, og så vil de formentlig stille og roligt gå ud, siger Jacob Skriver.

Det er 5000 år siden, der sidst var fritlevende elge i den danske natur. Men de fem nordjyske elge forventes at blive til flere.

- Vi supplerer de fem elge med op til syv flere i efteråret, og så er forhåbningen, at de over de kommende år starter en naturlig reproduktion, så vi over tid får flere dyr i området, siger Jacob Skriver.

Elgene ventes at have en gavnlig effekt på vildmosen, der er en af Nordeuropas største højmoser.

- En af de trusler, der er for genopretningen af højmosen, er tilgroning med især pil og birk. Det er nogle af elgens foretrukne fødeemner, forklarer Jacob Skriver.

Publikum vil også få mulighed for at opleve det store dyr, der kan blive op til to meter over skuldrene og veje op til 500 kilo.

Man kan nemlig køre i bil ind i det såkaldte Mellemområde, hvor elgene befinder sig.

Men skulle man være så heldig at få øje på en elg, så lyder opfordringen, at man bliver i bilen.

- Dyrene vil højst sandsynligt blive forskrækkede og løbe væk, hvis man stiger ud af bilen. Elgene skal med tiden kunne føle sig trygge ved, at biler og mennesker opholder sig på vejene. Derfor opfordrer vi alle til at vise hensyn, siger Jacob Skriver.

16 kommentarer
Vis kommentarer