Nordkorea har måske 21 atomvåben

Forskere ved institut i Washington siger i ny rapport, at Nordkorea har udvidet atomarsenal betydeligt

Nordkorea gennemførte 6. januar i år en underjordisk atomprøvesprængning. Regimet hævder, at det var en brintbombe, der blev detoneret, men det er ikke endeligt bekræftet fra anden side. På billedet ses Nordkoreas leder, Kim Jong-un. (Foto: AP)
Nordkorea gennemførte 6. januar i år en underjordisk atomprøvesprængning. Regimet hævder, at det var en brintbombe, der blev detoneret, men det er ikke endeligt bekræftet fra anden side. På billedet ses Nordkoreas leder, Kim Jong-un. (Foto: AP)

Nordkorea kan i det seneste halvandet år have udvidet dets atomarsenal betydeligt og har måske seks eller flere nye atombomber i dets arsenal, siger et amerikansk forskningsinstitut i en rapport.

Instituttet for Videnskab og International Sikkerhed i Washington siger i en ny rapport, at Nordkorea formentligt havde 10-16 atomvåben i slutningen af 2014. Antallet er baseret på analyser af nordkoreanernes produktion af uran til våben samt plutonium fra brugt atombrændsel.

David Albright og Serena Kelleher-Vergantini fra instituttet siger i den nye rapport, at Nordkorea kan have tilføjet yderligere fire til seks våben, hvormed det stalinistiske styre i Pyongyang har mellem 13 og 21 atombomber.

I dette antal er der ikke medtaget en mulig produktion af våben på stærkt beriget uran ved et andet centrifugeanlæg, der menes at være blevet opført et sted i Nordkorea.

- Det står fast, at Nordkorea i betydelig grad kan være ved at øge dets atomare våbenkapacitet, hedder det i rapporten.

Rapporten kommer en uge efter, at en højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium sagde til Reuters, at nordkoreanerne har genstartet produktionen af plutoniums-brændsel, hvilket tyder på, at landet vil fortsætte dets atomvåbenprogram trods internationale sanktioner.

Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, Yukiya Amano sagde for få dage siden, at Nordkorea har åbnet et anlæg ved Yongbyon, som forædler plutonium til brug i fysiske våben

Nordkorea gennemførte 6. januar i år en underjordisk atomprøvesprængning. Regimet hævder, at det var en brintbombe, der blev detoneret, men det er ikke endeligt bekræftet fra anden side.

Forud havde Nordkorea gennemført tre underjordiske atomprøvesprængninger - i 2006, 2009 og 2013. Samtidig har Nordkorea været stærkt optaget af at udvikle sin raketteknologi.

30 kommentarer
Vis kommentarer