Nordkorea sender sydkoreanere i arbejdslejr for spionage

Nordkoreansk domstol har dømt to sydkoreanere til livsvarigt ophold i arbejdslejr, oplyser statslige medier

Nordkoreas højeste domstol idømte tirsdag to sydkoreanere, der er blevet beskyldt for spionage, livsvarigt hårdt straffearbejde. Det oplyser de statslige medier i Pyongyang.

De nordkoreanske medier skriver, at dommen er 'en lærestreg for dem, som konspirerer sammen med Washington og Seoul'.

Rapporten om retssagen kommer på et tidspunkt, hvor FN har åbnet et nyt kontor i den sydkoreanske hovedstad for at undersøge de mange rapporter om undertrykkelse af menneskerettighederne i Nordkorea.

Planen har skabt vrede i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang.

Nordkorea beskylder to mænd, Kim Kuk Gi og Choe Chun Gil, for at arbejde som spioner for Sydkoreas Nationale Efterretningstjeneste, NIS, fra byen Dandong på grænsen til Kina. De to blev anholdt i marts.

Det nordkoreanske nyhedsbureau Kcna skriver, at de to er dømt for sammensværgelse mod staten, spionage og illegal indtrængen samt for at arbejde for Washington og Seoul.

Anklagemyndigheden havde krævet mændene dødsdømt.

- Spionernes forbrydelser viser, at USA og dets marionet Sydkorea er hjernerne bag politisk terror og den slags, hedder det i de nordkoreanske erklæringer.

I Sydkorea kaldes anklagerne fra Nordkorea for 'grundløse'.

De to dømte, Kim og Choe, sagde i interviews med CNN i maj, at de havde spioneret for Sydkorea.

Sydkoreas Genforeningsministerium giver i en erklæring udtryk for 'stærk beklagelse' over straffene, og landet kræver, at de to mænd sættes på fri fod øjeblikkeligt.

- Mindre end 80 kilometer herfra ligger en anden verden præget af ekstrem undertrykkelse og forarmelse, sagde Zeid Ra'ad Al-Hussein, FN's højkommissær for menneskerettigheder, ved åbningen af kontoret i Seoul.

2 kommentarer
Vis kommentarer