Nordkorea snød med missilfotos: Stjernerne afslørede svindelnummeret

Nordkorea har fusket med billederne af deres missilaffyring i sidste uge, afslører en arkæolog, men hvorfor er uklart

AP: Nordkorea affyrer nyt ballistisk missil

Propaganda-maskinen i Pyongyang arbejder på højtryk for at promovere regimet over for befolkningen og skabe skræk over for landets fjender.

Sidste uges test af langdistance-missilet Hwasong 15 var ingen undtagelse. Her var alt nemlig ikke, hvad det så ud til at være. En amerikansk arkæolog, der også er ekspert i meteoritter og spionsatellitter, fulgte missiltesten i dagene efter, og en ting undrede ham. Med ekspertise i stjernehimlen var der noget, der ikke gav mening.

To billeder af missilets opsendelse, der er taget fra den samme vinkel, havde ikke samme baggrund, kunne han konkludere. Dr. Marco Langbroek greb derfor til Twitter, hvor han beviser, at de to billeder slet ikke har de samme stjerner i baggrunden.

- Så jeg har lige fundet ud af, at Nordkorea fusker med deres Hwasong 15 affyringsfotos. To billeder fra samme vinkel, men med to vidt forskellige baggrunde. Orion (sydøst) versus Andromeda (nordvest), skriver han. 

Artikel fortsætter under billederne..

Selv om han ikke betvivler, at Nordkorea affyrede deres nye missil, så er der noget, der ikke stemmer. Over for CNN forklarer han, at billederne skulle have set anderledes ud, hvis de havde være ægte:

- Man burde se stjernebilleder, der står modsat hinanden på himlen, men det var ikke tilfældet.

Fotografisk bedrift
På trods af, at billederne altså er blevet manipuleret med, så skifter stjernebilledet fra hvert enkelt foto, men det er faktisk alligevel noget af en bedrift, mener en af Dr. Marco Langbroeks bekendte.

Når man fotograferer et lysende objekt om natten, er det ofte svært at få stjernerne med på billedet, men det har det tydeligvis ikke været for regimets fotografer. På billederne kan man nemlig se en del stjerner, der ligger meget langt væk fra vores planet. Andromedagalaksen ligger 2.537.000 lysår væk, men selv om man har stillet skarpt på missilafyrringen, så kan den altså stadig ses.

Netop det fik Jonathan McDowell, der er astronom hos Harvard-Smithsonians center for astrofysikere, til at undre sig:

- De så så sprøde ud, og det virkede forkert, fortæller han til CNN.

Normalt anvender man det, der hedder lang lukketid på sit kamera, når man fotograferer nattehimlen. Det får ting, som bevæger sig og lyser meget i forhold til omgivelserne, til at virke uskarpe.

Billedet her er eksempelvis taget med lang eksponeringstid. Foto: AP
Billedet her er eksempelvis taget med lang eksponeringstid. Foto: AP
 

Snydefotos narrer fjenden
Det store spørgsmål, der rejser sig, er dog, hvorfor man har valgt at snyde med baggrunden, når missilet og affyringen er ægte. Både Jonathan McDowell og Dr. Marco langbroek tror, at Nordkorea simpelt hen har gjort det for at få billederne til at se bedre ud.

Men der er også en anden og mere logisk årsag. Hver eneste gang Nordkorea affyrer missiler og udgiver billeder af det til omverdenen, sidder der et hold af eksperter klar til at undersøge, hvilke informationer man kan trække ud af dem. Nordkorea er kendt for at være lukket land, og derfor kan de være en bevist strategi fra styrets side om at narre fjenden, så de ikke få unødige oplsyninger.

Men selv om billederne altså er blevet snydt med, så er missiltesten ramme alvor, mener en ekspert i atomvåben:

- Stjernebilleder ser ikke ret forskellige ud på få kilometers afstand, og vi har ingen grund til at betvivle, at affyringen fandt sted i Pyongsong-regionen nord for Pyongyang, fortæller Jeffrey Lewis til CNN.

Hans gruppe af eksperter sidder lige nu på Center for Nonproliferation Studies og analyserer billederne.

Læs mere om 'missil-krisen' her:

Trump efter missil-test: - Vi tager os af det!

Nordkorea: Vores nye missil er langt kraftigere end de andre

Hawaii frygter atomangreb: Fredag blev sirenerne testet