Nordkorea tilbyder turister sjælden udsigt i helikopter

Turister får mulighed for at flyve i helikopter over Nordkorea, som ellers er afskåret fra omverdenen

Nu bliver det snart muligt at se verdens mest lukkede land i fugleperspektiv, når Nordkorea introducerer sightseeingture i helikopter over landets hovedstad, Pyongyang.

- Vi vil flyve omkring det 105-etagers høje Ryugyong Hotel, flyve helt lavt over Taedong floden, forbi Juche-tårnet og samtidig se det store 1. Maj-stadium - verdens største stadium, siger Rowan Beard fra rejseselskabet Young Pioneer Tours, som tilbyder turene i samarbejde med det nationale flyselskab Air Koryo, til Reuters.

De første ture vil blive fløjet denne måned.

Nordkorea offentliggør ikke, hvor mange turister der besøger landet. Men ifølge Reuters er der tale om cirka 6000 vesterlændinge hvert år.

Det er ikke muligt at rejse alene rundt i det ekstremt kontrollerede land. Alle rejser foregår i grupper gennem rejsebureauer, og alle turister bliver fulgt rundt af nordkoreanske guider.

Det er heller ikke lovligt at tage billeder, som man lyster.

Men det er ikke kun omverdenen, der er afskåret fra Nordkorea. Det går også den anden vej.

I Nordkorea er medierne en del af staten, og befolkningen har med sine fjernsyn kun adgang til de nationale kanaler. Det betyder, at de er afskåret fra al elektronisk og telefonisk kontakt med omverdenen.

En særlig html-kode, der er installeret på alle officielle nordkoreanske hjemmesider skal desuden sikre, at navnet på landets leder, Kim Jung-un, altid står med store bogstaver.

Nordkorea er et kommunistisk styre, som i denne måned kan holde 70-års jubilæum.