Nordkoreas hemmelige hær: Har agenter over hele verden

Nordkorea har omgået omverdenens sanktioner ved af et netværk af hemmelige agenter, siger amerikanske efterforskere

Ri Jong Chol. En succesfuld forretningsmand i midten af 40'erne levede i flere år et stilfærdigt liv i Malaysia. Men i virkeligheden var han en af flere hundrede nordkoreanske hemmelige agenter, som lever i udlandet. Blandt andet med det formål at omgå omverdenens sanktioner.

Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal, der har fået adgang til Ri Jong Chols filer.

Vin for millioner
Her fremgår det, at han har medvirket til eksport af varer til en firma, der har forbindelser til det nordkoreanske militær.

Det drejer sig blandt andet om palmeolie og sæbe.

Han skal ligeledes have bestilt 50.000 flasker italiensk vin til en værdi af 1,5 mio. kroner. De nåede dog ikke at komme frem, da Ri Jong Chol blev anholdt inden.

Han er også mistænkt for at have skaffet flugtbilen i en mordssag.

Svensk ekspert om Putin: Han opererer efter en gangster-logik

Våbensalg i Afrika
Og ifølge de amerikanske myndigheder, så er han blot en af mange agenter, som det nordkoreanske regime har plantet verden over med det formål at omgå internationale sanktioner.

- Sagen her er ikke et særtilfælde. Nordkorea har en hær af disse mennesker, siger Daniel Russel - en tidligere amerikansk diplomat.  

Regimet skal angiveligt være involveret i ulovligt salg i alkohol i Pakistan, våbensalg i Afrika og guldsmugling i Bangladesh.

Sammenlagt estimeres det, at de hemmelige agenter har genereret et overskud til regimet på flere hundrede millioner dollars om året.

73 kommentarer
Vis kommentarer