Nordmænd i vandkrig: Nu flytter fjeldet sig 10 centimeter i døgnet

75.000 liter vand har eksperterne indtil nu hældt ned i sprækkerne på Mannen

Under stor medie-dækning har norske eksperter indledt en sand vand-krig mod det genstridige fjeld Mannen i Romsdal.

Hele 75.000 liter vand har myndighederne natten til fredag pumpet ned i revner på fjeldet for at få den genstrididige fjeld-side til at styrte ned under kontrollerede forhold.

Allerede nu er de store mængder mængder begyndt at give resultater. 

Der har været flere mindre skred i området. Og fjeldet bevæger sig nu op til ti centimeter i døgnet.

Se også: Ekstrem fare: Pumper vand ind for at udløse fjeld-skred i Norge

- Fjeldmassen flytter sig markant nu. Vi er oppe på over 10 centimeter i døgnet. Men det er svært at sige, hvor stor en bevægelse fjeldet kan holde til, siger sektionschef  Lars Harald Blikra til flere norske medier.

Svært at sige
Den norske avis VG har direkte spurgt seksionschefen Lars Harald Blikra fra Vand- og Energidirektoratet , hvornår han forventer at fjeldet overgiver sig.

- Det kan vi ikke sige. Vi håber jo at få en del af fjeldsiden ned, så vi kan løse et stort problem for beboerne, der bor ved fjeldet, siger sektionslederen.

Store mængder regnvand har i flere år fået fjeldsiden til at flytte sig omkring fire centimeter i døgnet.

Ved at pumpe vand ned i fjeldets revner, håber eksperterne på ,at vandtrykket øges så meget, at en del af fjeldsiden river sig løs.

Ekstremt farligt
Myndighederne betegner situationen omkring fjeldet som ekstremt farlig. Beboerne i området er blevet evakueret. Og togdriften til stedet er for længst indstillet på ubestemt tid.

Det er fjerde gang, at eksperter forsøger at lægge en del af fjeldet ned. Beboerne tager derfor situationen med ophøjet ro.

En talsmand for beboerne, Lars Olav Hustad, siger til VG, at alle håber, at skredet sker nu.

- Alle beboere er rolige. Men samtidig vil de gerne have, at fjeld-massivet kommer væk nu. Vi krydser fingre, men da det nu er fjerde gang, så er vi relativt afslappede. Vi lader naturen gå sin gang, siger talsmanden.

37 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere