Nordsjælland skal teste ny håndtering af epidemier

Forskningschef har fået 20 millioner kroner til at udvikle model, der skal mindske pres på sundhedssystemet

De næste fire år skal nordsjællænderne være prøvekaniner for en helt ny model, der skal lette trykket på sundhedsvæsenet under epidemier.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis mandag.

Det gælder Covid-19-pandemien, der har lagt verden ned lige nu, men også velkendte sæsonepidemier, der år efter år presser sundhedssystemet.

- Man ved aldrig, hvornår de voldsomme epidemier kommer, men det sker cirka hvert tredje år, og så kommer sundhedsvæsenet hurtigt under et meget stort pres, siger forskningschef på Nordsjællands Hospital, Thea Kølsen Fischer.

Hun har udviklet modellen, der har fået navnet 'Influenz-er', og modtog i sidste uge en donation fra Innovationsfonden på 20 millioner kroner. Nu begynder arbejdet med at færdigudvikle og teste modellen.

- Vi skal i gang med at prøve en model af, der er udviklet til at kunne afhjælpe sundhedsvæsenets kapacitetspres under større epidemier og pandemier, siger Thea Kølsen Fischer.

Patienter skal kunne indlægges i hjemmet og få overvåget iltmætning, temperatur og puls ved hjælp af et digitalt armbånd.

En app skal afgøre, hvem der skal testes, og så skal den syge selv pode svælget for at få testet, om man er smittet. På den måde vil der være mindre pres på sengepladser og kapacitet på hospitalerne, og mindre risiko for virussmitte på hospitalerne, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det her er en måde at håndtere en hvilken som helst epidemisk eller pandemisk trussel up front, indtil man får udviklet vaccine eller medicin, der er effektiv, siger Thea Kølsen Fischer.