Norge dømt for kønsdiskrimination i USA

Kvinde på norsk konsulat i USA skal have millionerstatning, fordi ministerium gav mandlig kollega bedre løn

Norge er blevet dømt til at betale erstatning til Ellen Ewald. Foto: AP
Norge er blevet dømt til at betale erstatning til Ellen Ewald. Foto: AP

En amerikansk domstol har dømt Norge til at betale en millionerstatning til en kvindelig ansat på det norske konsulat i Minneapolis, fordi hun fik mindre i løn end sin mandlige kollega.

Avisen Minneapolis Star Tribune skriver, at Norge er dømt til at betale Ellen Ewald omkring 1,1 millioner kroner i erstatning og omkring 610.000 kroner for den følelsesmæssige belastning, som kvinden har oplevet ved ikke at få samme løn som sin kollega.

- Vi tager dommen til efterretning og vil studere den nærmere, før vi tager stilling til, hvad vi skal gøre videre, siger kommunikationschef Frode O. Andersen i det norske udenrigsministerium til nyhedsbureauet NTB.

- Sagsøgeren fremsatte påstand om blandt andet kønsdiskrimination, chikane, utilbørlig behandling og krævede et meget højt erstatningsbeløb fra Udenrigsministeriet.

- Vi har fra ministeriets side ment, at sagsanlægget var grundløst, og vi har afvist kravet om erstatning, siger han og tilføjer:

- I Udenrigsministeriet er vi tilfredse med, at den amerikanske domstol har afvist syv af de otte påstande, som Ewald havde fremsat.

Da Ellen Ewald fik jobbet ved det norske konsulat i Minneapolis, tjente hun 165.000 kroner mindre end sin mandlige kollega.

- Jeg er glad for, at dommeren mener, at alle, små som store, må følge loven. Selv andre lande må betale lige løn for lige arbejde, siger Ewalds advokat, Sheila Engelmeier.

Ifølge advokaten kan de norske myndigheder komme til at betale meget mere.

Ewald havde fire advokater på sagen, som vil fremlægge en oversigt på sagsomkostninger på op imod 11,5 millioner kroner til domstolen, siger Engelmeier.

Ellen Ewald selv siger til NRK, at hun er lettet og glad over dommen.

- Jeg troede på, at der ville komme et godt udfald, siger hun og tilføjer, at hun håber, at sagen vil hjælpe andre kvinder i hendes situation.

Udenrigsministeriet i Oslo fastholder, at det var rigtigt at give to forskellige lønninger, da der var tale om to forskellige stillinger.

- Ewalds arbejdsfelt var forskning og uddannelse, mens hendes kollega arbejdede med erhvervsliv og innovation, siger ministeriets kommunikationsdirektør.

0 kommentarer
Vis kommentarer