Norge giver uledsagede drenge 42.000 kr. for at rejse hjem

Den norske udlændingestyrelse giver 42.000 til uledsagede mindreårige for at rejse hjem til Afghanistan

I Danmark opholder nogle uledsagede flygtningebørn sig i denne bygning i Center Sandholm. Foto: Jonas Olufson.
I Danmark opholder nogle uledsagede flygtningebørn sig i denne bygning i Center Sandholm. Foto: Jonas Olufson.

Siden maj i år har den norske udlændingestyrelse tilbudt 42.000 norske kroner - svarende til 32.700 danske kroner - til såkaldt uledsagede mindreårige, typisk drenge, som vælger at rejse hjem for at blive genforenet med omsorgspersoner i Afghanistan, viser et dokument, som avisen VG har fået indsigt i.

Beløbet udbetales i fire rater over en periode på 12 måneder. Beløbet skal de bruge på uddannelse eller arbejdstræning – på en bolig eller på at iværksætte en virksomhed.

De får derudover et helbredstjek, hjælp til at udfærdige rejsedokumenter, og de får betalt flybilletten, skriver avisen.

En forudsætning for at hjemsendelsen kommer i stand er, at en omsorgsperson modtager dem i Kabul. Disse omsorgspersoner får 10.000 norske kroner for at modtage drengene.

Står omsorgspersonerne ikke i lufthavnen i Kabul, når drengebørnene ankommer, bliver drengen fløjet tilbage til Norge.

Antallet af uledsagede mindreårige som har søgt om asyl eksploderede i 2015 og 2016 i Nordeuropa. Også i Danmark. Flest kommer fra netop Afghanistan.

Ved udgangen af 2016 opholdt sig i Danmark i alt 527 afghanske uledsagede børn. Det var knapt halvdelen af alle uledsagede flygtningebørn her i landet.

Blot 72 var fra Syrien.

122 kommentarer
Vis kommentarer