Norge har udviklet ny test: Planlægger massiv test af befolkningen

Forskere ved et hospital i Oslo har udviklet en ny metode, der skal måle, hvor stor en del af befolkningen der har været smittet med coronavirus

WHO har advaret lande verden over mod for hurtig genåbning. - Vejen ned kan være lige så farlig som vejen op, lyder det fra generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Flere lande verden over satser disse tider stort på såkaldte antistoftests, der vil kunne måle, om en person har haft coronavirus og måske dermed er immun over for at kunne blive smittet på ny.

Heriblandt er Norge, hvor sundhedsmyndighederne nu planlægger at begynde at teste 'massivt' for netop antistoffer blandt befolkningen.

Det fortæller overlæge og forsker Fridtjof Lund-Johansen fra Oslo Universitetshospital til NRK.

Sammen med kollega og molekylærbiolog Jan Terje Andersen har han udviklet en ny testmetode, der skal måle, hvor stor en del af nordmændene der har været smittet med coronavirus.

Vil teste 'ekstremt mange'
De to eksperter har arbejdet tæt sammen med Norges nationale institut for folkesundhed.

- Test af antistoffer mod virussen er vigtig. Der er mange, som ikke er blevet testet for virus, selvom de har haft symptomer på corona. For dem er det vigtigt at få at vide, om de har haft corona eller ej. Derudover er der mange, der har coronavirus uden at mærke, at de er syge, fortæller Fridtjof Lund-Johansen til NRK.

Med den nye testmetode vil man ifølge overlægen kunne teste 'ekstremt mange' om dagen hurtigere end med de nuværende coronatests.

WHO advarer mod falsk tryghed
Det er kun ni dage siden, at førende eksperter i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarede mod at satse stort på antistoftests, der endnu ikke er bevis for immunitet efter coronasmitte.

- Lige nu har vi ikke noget bevis for, at brugen af test for antistoffer kan vise, om en person er immun eller beskyttet mod at blive smittet igen, sagde Maria Van Kerkhove, epidemiolog ved WHO, på et pressemøde i Genève 18. april.

WHO frygter, at testene kan give en falsk tryghed, hvis folk tror, at de er immune over for sygdommen, fordi de allerede har været syge.

WHO advarer: Intet bevis for immunitet efter coronasmitte

Danmark tester også for immunitet
Også i Danmark har Sundhedsstyrelsen fortalt, at der ikke tilbydes antistoftest i det offentlige sundhedsvæsen på nuværende tidspunkt, fordi der mangler viden om, hvad antistoftests kan anvendes til i forhold til smitte med ny coronavirus og i forhold til immunitet.

Det er et forskningsprojekt på Aarhus Universitet ved at undersøge. Her undersøger man blodprøver fra 500 patienter, der har haft coronavirus.

Danskudviklet antistoftest testes nu på danskere

 

Antistoffer dannes for at bekæmpe infektionen, og undersøgelsen er vigtig, fordi man fra myndighedernes side håber, at tidligere smittede ansatte i eksempelvis sundhedssektoren vil kunne vende tilbage til arbejdet uden at blive smittet igen.

Martin Tolstrup fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet står i spidsen for projektet, der har modtaget knap syv millioner kroner fra regeringens hastebevilling på i alt 150 millioner kroner.

Mangler tilstrækkelig viden
Over for Ekstra Bladet har Martin Tolstrup tidligere vurderet, at der formentlig vil gå flere måneder, før der er nok data til at konkludere noget.

- Man ved ikke, om man er immun, eller om man ikke er. Vi kan se, at langt de fleste danner antistoffer, men nogle gør ikke, og det skal vi finde ud af, hvorfor de ikke gør. Derudover er der ikke tilstrækkeligt bevis for, at de antifstoffer, de smittede danner, har en beskyttende effekt, lød det 18. april fra Martin Tolstrup.

Ifølge ham håber de danske myndigheder at skabe en immunitet, 'så vi er beskyttet mod en ny infektion'.

- Alle leder med lys og lygte efter nogle data, man kan bruge, vurderer han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+