Norge udrydder svine-MRSA som første land i verden

Den frygtede MRSA-bakterie findes nu kun i enkelt besætning i Norge, og den er der styr på, lyder det

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Den antibiotika-resistente MRSA-­bakterie er snart fortid i de norske svinestalde. Som det første land i verden har Norge næsten udryddet bakterien fra sit landbrug.

- Vi har kun MRSA i én besætning, og den har vi styr på. Den bliver saneret i løbet af foråret, siger sektionsleder Øystein Angen fra Veterinærinstituttet i Norge til Ingeniøren.

Se også: Dan Jørgensen roser svinebønder for MRSA-plan

Samtlige inficerede dyr bliver slået ned, stalden rengjort og desinficeret, og der kommer nye og garanteret smittefri grise i stalden.

Det har Norge gjort i samtlige stalde, siden det første tilfælde af MRSA blev opdaget i 2013. 26 besætninger er det blevet til.

Samtidig er der taget test på kryds og tværs, blandt andet af knap 1000 besætninger med mere end 10 søer. Kun en enkelt af de prøver var positiv, og også her er MRSA i dag fjernet.

Til sammenligning viste en stikprøve udført for Fødevareministeriet sidste år, at to tredjedele af de danske svinefarme døjer med den resistente bakterie.

Arkivfoto: POLFOTO Samfund Hvidovre Hospital: Vi gør alt for at udrydde MRSA

De norske myndigheder er nu klar med et omfattende overvågningsprogram for at holde smitten ude af staldene. Det kommer til at omfatte slagtesvin.

- Jeg vil blive positivt overrasket, hvis vi ikke finder en eneste positiv prøve i overvågningsprogrammet, men omvendt tror jeg ikke, at det bliver særlig meget, siger assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland fra det norske svar på Fødevarestyrelsen, Mattilsynet, til Ingeniøren.

Norge producerer 1,6 millioner slagtesvin årligt og har gennemsnitligt 380 dyr i besætningerne.

Samfund Der er MRSA i to ud af tre danske svinestalde

Hvis Danmark skulle bruge samme metode som Norge til at fjerne MRSA helt fra de 30 millioner svin, som hvert år opdrættes herhjemme, vil det ifølge Fødevarestyrelsen koste 3,5 milliarder kroner.

Den gennemsnitlige danske besætningsstørrelse er 1227 for slagtesvin og 2059 for smågrise.

- Det her kræver, at man er villig til at finde pengene, siger Øystein Angen, som i 17 år arbejdede på det daværende veterinærinstitut i København.

0 kommentarer
Vis kommentarer