Norsk fitness-dronning død

Den norske bodybuilder Marthe Sundby var åben omkring sin sygdom til det sidste, men havde én ting, hun ville ændre, før hun døde

Foto: Facebook
Foto: Facebook

42 år. For den norske mester i fitness og bodybuilding, Marthe Sundby, sluttede livet alt for tidligt.

Tirsdag døde Sundby af leverkræft efter et længere sygdomsforløb. Det fortæller hendes gode ven, Kim Togersen til den norske avis VG på vegne af familien.

Hun havde gennem sit forløb valgt at være åben omkring sin kræftsygdom, og selvom hun var parat til at slås mod sygdommen for at opleve, så havde hun et ønske, som hun håbede, at alle ville tage til sig.

Det fortalte hun til VG, der i august lavede et stort interview med fitnessudøveren:

- Jeg har kæmpet for at præstere i fitness, bodybuilding, vægtløftning og skøjter. Mit sidste store ønske er, at ingen siger, at jeg har tabt kampen mod kræft, når jeg dør. At begrebet afvikles for altid. Denne sygdom har så mange ukendte faktorer, at det er umuligt at slås. 

'Min krop er stærk'
På sin facebookprofil har alle kunne følge med i sygdommen og dens udvikling. Og som kræften skred frem, blev Marthe Sundby klar over, at det ikke var en sygdom, hun ville slippe levende fra.

Marthe Sundby til højre sammen med sin søster Cecilie Sundby. Foto: Facebook
Marthe Sundby til højre sammen med sin søster Cecilie Sundby. Foto: Facebook

Sundby havde både været igennem et lindrende forløb på et A-hus (Akershus Universitetssygehus). Et sted som fik stor betydning for hende.  

- Som idrætsudøver har jeg haft en høj smerteterskel. Det sidste år med hårde behandlinger, har været et smertehelvede. At komme her er paradis, selvom jeg ved, at jeg skal dø her, fortalte hun i august til VG.

Men hun beholdt alligevel sit gode humør og positivitet til det sidste. 10 dage før, hun døde, skrev hun på Facebook:

- Dagene er ikke lige så livlige som før, store hævelser i ben og mave, meget smerte og træthed, men min krop er stærk, den vil ikke give op endnu.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ikke bange for døden
Kort før sin død snakkede Sundby med Dagbladet, hvor hun fortalte om det liv, hun snart skulle forlade.

- Jeg er ikke bange for døden, men er jeg er trist, fordi jeg er i færd med at forlade alle dem, jeg elsker, sagde hun blandt andet.

Her fortalte hun også, at hun havde skrevet sit testamente og besluttet sig for, hvordan begravelsen skulle blive.

- Jeg har ikke tabt kampen mod kræft, for jeg er en fighter - har kæmpet hver eneste dag. Det at hævde, at jeg har tabt er som at sige, at jeg har fejlet i en kamp, der ligger uden for min kontrol. Særligt leverkræft må bekæmpes med de rette mediciner, og de findes desværre ikke endnu. Håbet og min fightervilje har været der hele tiden, men ikke alt løser sig alene med håb og vilje, sagde hun.

Hendes store passion var i mere end 20 år, at arbejde med kroppen. Og hun blev både norsk og nordisk mester i bodybuilding. Hun blev desuden norsk juniormester fire gange i hurtigløb på skøjter. 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen