Norsk gravid smittet med zikavirus

Norske myndigheder bekræfter, at tre personer er smittet med zikavirus i landet - mindst én er gravid

Her fortæller en læge om virussen
Følg Samfund

Der er nu registreret det første tilfælde i Norden, hvor en gravid kvinde er smittet med zikavirus.

Norske fostermedicinske centre har testet i alt 50 personer siden februar, som har været mistænkt for at være smittet med zikavirus.

- Tre er testet positiv, siger overlæge Jørgen Bjørnholt ved Folkesundhedsinstituttet til nyhedsbureauet NTB.

Overlægen bekræfter, at der er mindst én gravid kvinde blandt de tre smittede, men vil af hensyn til de tre smittede ikke sige, hvor mange af de smittede, der er gravide.

Zikavirus mistænkes kraftigt for at kunne medføre mikrokefali hos fostre. Det er en sygdom, hvor børn fødes med for små hoveder og derfor kan udvikle hjerneskader.

Virusset bliver primært spredt via myg, men i flere lande, herunder Frankrig, er der også blevet registreret seksuelt overførte tilfælde.

Også FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) har bekræftet, at den seksuelle overførsel af smitten nu må betegnes som 'relativt almindelig'.

- Gravide kvinder, hvis sexpartnere bor eller rejser i områder med udbrud af zikavirus, bør anvende prævention eller afholde sig fra sex under graviditeten, har WHO tidligere skrevet.

Det er i de sydamerikanske lande og særligt Brasilien, at smitten med zikavirus er størst, da de smittebærende myg findes i stort tal her.

WHO har frarådet gravide at rejse til områder, hvor der aktuelt er udbrud af zikavirus, og amerikanske sundhedsmyndigheder har frarådet gravide at rejse til Brasilien i forbindelse med sommerens OL i Rio de Janeiro.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at alle gravide eller kvinder, der påtænker at blive det, ikke rejser til Syd- og Mellemamerika.

Zikavirus har spredt sig til omkring 40 lande, især Syd- og Mellemamerika.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind