Norsk krigsskib synker: Ligger nu næsten under vand

Flere wirer, der har holdt det norske militærskib oven vande, er her til nat sprunget, oplyser det norske forsvar

Se videoen: Her synker Helge. (Video: Det norske forsvar)
Følg Samfund

Skibet KNM Helge Ingstad ligger nu næsten helt under vand, og man frygter, at det vil drive længere ud fra land og synke ned på havets bund, der ifølge det norske medie Bergens Tidende er mellem 35-40 under havoverfladen, skriver VG.

Den norske fregat har en værdi på fire milliarder norske kroner, og den har været delvist under vand, siden den torsdag morgen kolliderede med et tankskib og begyndte at tage vand ind.

Kun radartårnet stikker op over havoverfladen, viser billeder og video fra stedet.

Panik i nat
Mandag aften knækkede to af de i alt ni wirer, der siden torsdag havde stabiliseret skibet, og det fik det til at synke yderligere.

- Mandag aften sank fartøjet cirka en meter som følge af, at to wirer, vi anså som det svageste punkt, knækkede, siger Håvard Mathisen fra det norske forsvar på et pressemøde.

Redningsarbejdet fortsatte ud på aftenen, hvor de forsøgte at sikre skibet med flere wirer, men det blev til sidst for farligt, fortæller han.

- Vi arbejdede frem til midnat med sikring af fartøjet, men efter midnat anså vi ikke situationen for at være tryg nok til at bruge personel på sikringsarbejdet. Klokken seks i dag røg samtlige sikringer forrest på skibet. Alle sikringerne agterude er nu sikret, og skibet ligger stabilt.

Våben ombord
Ifølge det norske forsvar er der stadig våben ombord på skibet, der dog ikke skønnes at udgøre nogen miljøfare. Til gengæld har man indtil videre indsamlet intet mindre end 13 kubikmeter dieselolie, der er sivet ud af skibet.

Et privat firma har fået til opgave at bjærge skibet, ligesom forsvaret nu har iværksat en intern undersøgelse af ulykken og forløbet efter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind