Norsk LO advarer: Konflikter går ud over flysikkerhed

Norsk fagforeningsleder mener, at uroen i kan blive farlig for passagererne

Er du ramt af flystrejken, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Forsinkede fly og aflyste flyafgange er den umiddelbare konsekvens af balladen mellem ledelse og medarbejdere i både danske og norske luftfartsselskaber. Men uroen kan have endnu mere vidtrækkende konsekvenser for passagererne, mener Norges LO.

- Vi er vidne til en nedadgående spiral i flybranchen, og lønforholdene er i frit fald. Det går til sidst ud over sikkerheden, siger Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i Norges LO, til bladet Klassekampen.

Ligesom den seneste tids konflikt i SAS, trækker det nemlig også op til en alvorlig konflikt i Norwegian, hvor chefen Bjørn Kjos ifølge norske erhvervsavis Finansavisen er parat til at erklære datterselskabet Norwegian Air Norway konkurs for at afslutte den verserende konflikt med selskabets næsten 700 piloter.

Se også: Avis: Norwegian vil ramme 700 piloter

SAS: Flyv eller smut
Herhjemme er der få timer, til det strejkende kabinepersonale hos SAS skal mødes på Park Inn by Radisson ved Københavns lufthavn for at drøfte konflikten med deres arbejdsgiver.

Se også: SAS-ansatte får tidsfrist: Mød op eller bliv fyret

Den tilspidsede konflikt førte søndag aften til, at SAS truede sine ansatte med fyring. Inden klokken 12 i dag, skal arbejdsgiveren vide, om de agter at møde på arbejde - ellers risikerer de fyring.

Balladen handler om 147 ansatte, som skal flyttes over i SAS' nye datterselskab Cimber. De ansatte frygter dårligere overenskomst.

Både kabinepersonalets fagforening, CAU, og hovedorganisationen, FTF, opfordrer de strejkende til at gå i luften igen.

Er du ramt af flystrejken, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Medarbejdere er under stort pres
I Norge nedlagde 70 piloter i weekenden arbejdet. Onsdag er der varslet storstrejke, hvor mere end 650 Norwegian-piloter kan blive omfattet. Heriblandt 100 danskere.

- Luftfart er et af de vanskeligste områder at forhandle kollektive overenskomster på. Medarbejderne er under stort pres, både i Norge og internationalt, og i dette marked er der nogle aktører, som forsøger at finde smuthuller i de eksisterende love og regler, Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i Norges LO, som selv har arbejdet i flybranchen til Klassekampen.

Norwegian er organiseret i en række datterselskaber, hvor de strejkende piloter hører under Norwegian Air Norway AS.

I 1991 nødlandede Stefan G. Rasmussen et SAS-fly i Sverige. Samtlige 129 passagerer og besætningsmedlemmer overlevede. (Foto: Jens Dresling) Krig & katastrofer - 4. feb. 2015 - kl. 17:57 SAS-helt om flykatastrofe: Stupidt redningsforsøg

Skalter og valter med ansatte
Derfor mener ledelsen i Norwegian, at man problemfrit ikke er omfattet direkte af moderselskabet Norwegian Air Shuttle ASA:

- Koncernen benytter sig af mange leverandører, og det står os frit for at vælge imellem dem. Norwegian Air Norway, hvor de strejkende piloter er ansat, står for 20 procent af den samlede flåde i Norwegian, og det kan godt tage hånd om, sagde flyboss i Norwegian Bjørn Kjos lørdag til NTB.

Parat, som organiserer de strejkende piloter, mener, at Norwegian forsøger at undergrave hele det organiserede arbejdsliv

- Den måde, de nu hyrer piloter fra andre steder, bekræfter hensigten med denne selskabsstruktur. De kan skalte og valte med de ansatte efter forgodtbefindende, siger Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud, som mener, at de ansatte bliver spillet ud imellem hinanden, og at ledelsen forsøger at slippe for fagforeningerne.

Fra Norwegians side lyder det, at deres hovedprioritet er passagererne. Informasionschef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen afviser beskyldningerne om forsøg på at organisere strejkebrud.

Er du ramt af flystrejken, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Gør udmeldingen fra Norges LO dig nervøs? Skriv din kommentar under artiklen.

24 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere