Norwegian sparer formue ved at gamble på olieprisen

Det norske lavprisselskab tog en chance og satsede på, at flybrændstof ville blive billigere

Luftfartsselskabet Norwegian har sparet over én milliard norske kroner ved at satse på, at prisen på olie ville falde.

Det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Brændstof er traditionelt blandt flyselskabernes største udgiftsposter, og det seneste år er verdensmarkedspriserne på olie cirka halveret.

Udviklingen i prisen på olie og flybrændstof er tæt forbundet.

Mens de fleste flyselskaber beskytter sig mod pludselige udsving i olieprisen ved at aftale en fast pris for en stor del af deres forbrug op til et år frem i tiden, har chefen og storaktionæren i Norwegian, Bjørn Kjos, haft succes med at tage chancen og satse på, at olien ville blive billigere.

På en forespørgsel fra Dagens Næringsliv har Norwegian regnet sig frem til, at selskabet har sparet omkring 1,3 milliarder norske kroner i brændstofudgifter det seneste år.

Gevinsten fremkommer ved en sammenligning med den udgift, selskabet ville have haft, hvis det havde valgt at sikre sig mod udsving i olieprisen.

Brændstof til flyene udgjorde sidste år omkring 30 procent af Norwegians samlede udgifter eller omkring fem milliarder norske kroner.

Konkurrenten SAS derimod valgte i sommeren 2014 at sikre prisen på en stor del af sit brændstofforbrug frem til februar i år til en pris svarende til omkring 110 dollar tønden, skriver Dagens Næringsliv.

Prisen for en tønde olie fra Nordsøen er det seneste år faldet fra over 100 dollar til nu under 50 dollar.

Norwegian skønner, at det store prisfald nu er overstået, og vil derfor vil låse omkring 50 procent af det næste års forbrug til de nuværende niveauer, oplyser selskabets finansdirektør, Frode Foss.