Norwegian strejke i hårdknude: Beder om hjælp til at løse konflikt

Flere flyaflysninger tirsdag

Forlig er måske på vej i Norwegian-strejken (Foto: Johan Nilsson/AP)
Forlig er måske på vej i Norwegian-strejken (Foto: Johan Nilsson/AP)

Norwegian mener ikke længere, at piloter og ledelse selv kan komme frem til et forlig, der kan afslutte strejken. Firmaet bad mandag om hjælp udefra.

Norwegian har endnu ikke udsendt nogen pressemeddelelse om flyaflysninger tirsdag. En opdatering forventes på Norwegians hjemmeside mandag aften. Flight status på hjemmesiden viser dog allerede mindst 15 aflyste flyafgange fra København tirsdag.

Norwegian foreslår voldgift
En talskvinde for Norwegian bekræfter mandag overfor den norske avis Dagens Gang, at firmaet har bedt hovedorganisationen NHO om lov til at indgå en frivillig voldgift.

- Der er så mange nu, som er ramt af strejken. Samtidig mener vi, vi har strukket os usædvanlig langt for at finde en løsning. Vi har været hos rigsmægleren af to gange uden en løsning, så det er på den baggrund, vi gør det, siger Anne-Sissel Skånvik til VG.

Rigsmægleren en en norsk statsansat, som kan mægle i arbejdsstridigheder, hvor parterne ikke kan blive enige.

Flere flyaflysninger
Ifølge Norwegians hjemmeside er mindst 15 flyvninger fra København foreløbig aflyst tirsdag. Mindst 14 fly fra Danmark var aflyst mandag, hovedsageligt indenrigsfly i Danmark og fly til andre nordiske lande. Kun få indenrigsfly afgik som planlagt.

Norwegians hovedorganisation, NHO, er åben overfor forslaget om mægling, men piloternes fagforening, Parat, afviser det.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud siger i en mail til NTB, at han stiller sig 'uforstående' overfor forslaget. Han mener, det skader forhandlingerne, som ikke drejer sig om lønforhold, men om arbejdssikkerhed.

- Konflikten kan ikke løses gennem en voldgift, siger han.

Piloterne vil ikke acceptere de tre års arbejdsgaranti, selskabet har tilbudt. Norwegian siger til gengæld, at piloterne kræver stillingsgaranti for 100 stillinger i Skandinavien, som endnu ikke eksisterer. Det udspil har firmaet afvist.

Konflikt koster Norwegian dyrt, vurderer analytiker
Analytikere var ellers tidligere på dagen mandag optimistiske om, at et forlig var på vej, fordi parterne havde lange forhandlinger i løbet af weekenden og igen mandag.

En analytiker fra Sydbank vurderer overfor DR, at strejken koster Norwegian et to-cifret millionbeløb om dagen. En talsmand fra Norwegians ville hverken be- eller afkræfte det tal for Ekstra Bladet, før en aftale er i hus.

Ifølge analytiker Jacob Pedersen mener, at der er meget på spil for Norwegian. (Foto: Polfoto) Samfund Analytiker: Der er meget på spil for Norwegian

Arve Sigmundstad, talsmand for piloternes fagforening, ville heller ikke sige andet mandag, end at organisationen håber på en 'snarlig løsning' til gavn for alle. Mindst 700 piloter strejker.

Norwegian kunder usikre om deres rettigheder
Ca. 25.000 passagerer var påvirket af konflikten mandag. Over 100.000 passagerer har været i klemme p.g.a. strejken indtil videre. Mange har været strandet i udlandet i dagevis.

Usikkerheden har fået mange flypassagerer til at forhøre sig på forhånd om deres rettigheder i tilfælde af flyaflysninger, siger talsmand for Forbrugerrådet Tænk Thor Seierø Mouritsen mandag.

- Vi har fået en del henvendelser, fordi folk gerne vil kende deres rettigheder, hvis de nu fortsat strejker, når lige netop deres tur er booket, siger Thor Seierø Mouritsen.

Kunder kan få pengene tilbage
Flypassagerer har normalt ret til kompensation, når deres fly bliver forsinket eller aflyst. Men det gælder ikke ved en strejke, fordi det bliver anset for 'usædvanlige omstændigheder', siger Thor Seierø Mouritsen.

Hvis dit fly bliver aflyst har du dog ret til at afbryde rejsen og få pengene tilbage for din billet eller at blive ombooket. Hvis rejsen bliver afbrudt ved en mellemlanding, kan du få fri flyrejse tilbage til første afgangssted (hjem).

Du kan også have krav på evt. hotelophold, måltider, to gratis telefonopkald eller e-mails, og transport mellem hotel og lufthavn.

Passagerer, som står i en dansk lufthavn, har som tommelfingerregel ret til 125 kr. til morgenmad, 150 kr. til frokost og 200 kr. til aftensmad. Der er mere information om rettigheder ved flyrejser på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.

Sådan klager du
Forbrugere, der vil klage over flyselskabets behandling, skal først henvende sig til flyselskabet, siger talsmand for Trafikstyrelsen Mads Gundelund Gerlach.

Passagerer, som er påvirket af strejken kan ringe til Norwegians kundeservice på +47 21 49 21 49.

P.g.a. lang ventetid på telefonlinjerne opfordrer Norwegian også kunder til at henvende sig på chat for at få hurtigere betjening.

Hvis det ikke hjælper, kan man klage til Trafikstyrelsen.

5 kommentarer
Vis kommentarer