Norwegians redningsplan godkendt: Nu styrtdykker aktien

Flyselskabet har sikret sig lånegarantier på 3 milliarder norske kroner efter omfattende refinansiering, men samme dag hamrer aktien i bund på Oslo Børs

Flyselskabet Norwegian har opfyldt betingelserne for rate to og tre af den norske stats hjælpepakke, lyder det i en erklæring fra flyselskabet onsdag formiddag.

Dermed har de levet op til redningsplanen, der indebar krav om omstrukturering, gældskonvertering og frisk kapital, og har dermed sikret sig en statslig lånegaranti på tre milliarder norske kroner.

Det bekræfter det norske handels- og industriminiserium.

- Når vi først har fået adgang til regeringens lånegarantier, kan vi fortsætte med at opbygge virksomheden yderligere. Dette er en bekræftelse af, at aktionærer, markedet, obligationsejere, leasingselskaber, andre kreditorer og långivere har tillid til virksomhedens fremtidige strategi, siger Norwegians administrerende direktør Jacob Schram i en erklæring ifølge det norske erhvervssite e24.no.

- De næste par måneder vil imidlertid være krævende, fordi usikkerheden i branchen er stor, og vi er stadig afhængige af et godt samarbejde med et antal kreditorer, når stort set hele indtægtsstrømmen er stoppet, tilføjer han.

Gæld til aktier
Med sin redningsplan har Norwegian styrket egenkapitalen markant. Det har der været behov for, før selskabet kunne se frem til hjælp fra den norske stat.

Egenkapitalen er blandt andet blevet styrket ved, at virksomheder, der har haft penge til gode hos Norwegian, er gået med til at konvertere gæld til aktier.

Det betyder samtidig, at Norwegians ejerstruktur er blevet væsentligt ændret.

Fra at aktionærerne tidligere ejede alle aktier i Norwegian, ejer aktionærerne nu kun omkring fem procent.

Resten ejes af obligationsejere og leasingselskaber, som er de virksomheder, der har haft penge til gode hos Norwegian.

Aktien styrtdykket
Alt er dog ikke godt nyt for flyselskabet, hvor den norske aktie i dag styrtdykker med 50 procent på Oslo Børs onsdag.

Det svarer til en markedsværdi på cirka 330 millioner kroner.

Norwegian henter flere hundrede millioner

Faldet skyldes, at antallet af aktier i norsk mangedobles, hvilket betyder, at hver aktie skal have en lavere kurs.

Først den 9. december er alle de nye aktier i omløb, fordi mange af aktierne vil være låst i en periode, viser betingelserne i prospektet for Norwegian, følge e24.no.

En gennemgang foretaget af e24.no viser, at der pr. 15. juni vil der være i alt 832 millioner aktier, der frit kan handles.

Det svarer til 23,5 procent af det samlede antal på 3,54 milliarder aktier, ifølge beregningerne.

Norwegian fløj kun med godt 40.000 passagerer i april