November stod i massefyringernes tegn i Danmark

Antallet af store fyringsrunder steg markant i november. Det kan sætte sig i forbrugertilliden, siger økonom.

November blev den værste måned siden 2009, når det kommer til store fyringsrunder i Danmark. Det viser de nyeste tal fra Jobindsats, en offentlig enhed der overvåger arbejdsmarkedet.

2529 blev ramt af et fyringsvarsel som led i en massefyring i november, og dermed fortsatte en grim tendens fra september og oktober. Det er samtidig den niendeværste måned, siden statistikkens start i 2007.

- Antallet af fyringsvarsler er over de sidste tre måneder steget til et markant højere niveau end tidligere.

- Det selvom andre indikatorer for vækst og ledighed ser fornuftige ud. Det sender et signal om, at en del virksomheder har brug for at skære i omkostningerne og effektivisere, siger cheføkonom hos Nykredit Tore Stramer.

Tallene taler da også deres klare sprog. Fra september til november har større fyringsrunder kostet 6497 job. For årets første ni måneder er tallet 4937.

Samlet bringer det antallet af fyringsvarsler i store fyringsrunder op på 11.434 i årets første 11 måneder, mere end hele sidste års 9057.

De sidste par måneder har da også budt på en syndflod af varslede fyringsrunder fra blandt andre store selskaber som Novo Nordisk, FLSmidth, Nykredit og Vestas.

Tallene fra Jobindsats viser, at den gennemsnitlige fyringsrunde i november var på 101 personer. Der er kun overgået af maj 2007.

Mens arbejdsmarkedet set på de store linjer har det godt, så kan de store fyringsrunder trykke humøret hos de danske forbrugere.

- Det høje antal store fyringsrunder kan ramme forbrugertilliden. Bare det, at man er på en arbejdsplads, hvor der bliver fyret, eller man kender nogen, der bliver fyret, kan betyde, at man holder igen med forbruget. Samtidig fylder de her store runder meget i medierne, siger Tore Stramer.

Den værste måned for massefyringer var i januar 2009, hvor 5626 fyringssedler blev uddelt fordelt på 102 selskaber. I 2009 blev i alt 28.198 personer ramt i store fyringsrunder.

4 kommentarer
Vis kommentarer