Novo-middel mindsker risiko for alvorlige hjerteproblemer

Nyt studie viser, at diabetesmedicinen Victoza reducerer risiko for eksempelvis hjerteanfald med 13 procent

Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza mindsker 'signifikant' risikoen for, at patienter med type 2-diabetes bliver ramt af hjerteanfald, slagtilfælde eller dør af hjerte-kar-relaterede sygdomme.

Det viser et nyt studie, som den danske medicinalgigant har offentliggjort sent mandag dansk tid.

Ifølge studiet, som også står at læse i tidsskriftet New England Journal of Medicin, bliver risikoen reduceret med 13 procent.

Victoza er blot det andet middel mod diabetes, der har vist sig også at have dokumenterede positive effekter for hjertet, skriver Reuters.

- Betydningen af dette er, at vi kan ændre måden, vi taler om diabetesbehandlingen på, fra 'ad os styre dit blodsukker' til 'lad os kontrollere din risiko for komplikationer', siger John Buse, professor i medicin på North Carolina School of Medicine, til Reuters.

Han har været leder af studiet.

Cirka hvert andet dødsfald blandt diabetikere forårsages af en hjertesygdom. Derfor er en nedsættelse af risikoen for at blive ramt af for eksempel et hjerteanfald en vigtig del af behandlingen.

Novo Nordisk, der er verdens største spiller på diabetesmarkedet, oplyste allerede i marts, at Victoza mindskede risikoen for hjertesygdomme 'betydeligt', men det præcise omfang af fordelene er først blevet offentliggjort mandag på den amerikanske diabetesforenings årlige møde.

I forbindelse med nyheden i marts drønede Novo-aktien i vejret med 6,5 procent.

Novo Nordisk indledte studiet med Victoza i 2010 og har fulgt i alt 9340 patienter igennem flere år.

Studiet er del af en lang række af hjerte-kar-studier, som medicinalselskaberne er blevet pålagt at gennemføre med deres diabetesmidler af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA.

Victoza kom på markedet i 2009 i EU og findes i dag i 85 lande.

Sidste år solgte Novo Nordisk Victoza for 2,7 milliarder dollar ifølge Reuters.