Novos pengetank gør klar til at lade milliarderne flyde

Novos milliarder skal investeres, og efter et kanonår i 2015 er bestyrelsesformand Sten Scheibye parat.

Novo A/S, pengetanken bag Novo Nordisk, har efter et forrygende 2015 store mængder krudt i kanonen, når det kommer til at investere og købe op. Arsenalet er ikke skabt til at ligge på lager, så milliarderne vil rulle de kommende år.

Pengetanken voksede i 2015 med næsten 50 procent til svimlende 377,8 milliarder kroner. Over 300 milliarder af dem er bundet op i ejerskabet af Novo Nordisk, Novozymes og NNIT, men det efterlader stadig en habil sum til nye investeringer.

- Det, der vil fylde mere hos os, er store investeringer i selskaber, siger bestyrelsesformand i Novo A/S Sten Scheibye med reference til den del af forretningen, der køber mærkbare ejerandele i store, veletablerede selskaber, kaldet "Large Investments".

Mens pengene er klar, sætter Sten Scheibye ikke mål for, hvor meget der skal investeres for år til år.

- Man kunne godt sige, at Large Investments skulle investere 6-8 milliarder kroner om året. Men det er ikke hensigtsmæssigt og er en risikabel måde at styre på. De skal finde mange gode muligheder, og så præsentere dem for bestyrelsen, siger Sten Scheibye.

Novo A/S har muligheden for at holde igen, hvis man finder, at markedet er for dyrt. Det mener Sten Scheibye dog ikke det er lige nu.

- Markedet har sat sig lidt i forhold til for bare et halvt år siden. Der var opkøbsmarkedet skruet pænt op. Men priserne på aktiver er kommet ned siden da. Vi kigger hele tiden, siger formanden.

Dermed forventes Novo A/S at fortsætter det vokseværk, der har tredoblet størrelsen af formuen siden 2010.

Mens pengetanken vokser vil Novo A/S ikke vokse markant, når det kommer til organisationen og antallet af ansatte.

- Ejerskabet af Novo Nordisk, Novozymes og NNIT står for mere end tre fjerdedele af vores aktiver, og de passer i høj grad sig selv. Så det kan godt være, vi på et tidspunkt skal være lidt flere, men det skal slet ikke stå mål med væksten i aktiverne, siger Sten Scheibye.

Mens der ikke er lagt op til markant flere ansatte, skal Novo A/S finde sig en administrerende direktør efter Eivind Kolding forlod selskabet i foråret. Samtidigt mangler Novo A/S en finansdirektør.

- Det er en meget lille organisation, så det er er ikke en enorm ledelsesopgave. Det er selvfølgeligt vigtigt, at vi finder en administrerende direktør, men det går også uden i en periode.

- Vi forventer at finde en inden for seks til otte måneder, siger Sten Scheibye.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere