Nu behøver kvinder ikke længere at have menstruation

Gynækolog mener, at man sagtens kan springe sin menstruation over - indtil man vil have børn

Nu kan kvinder kyle bind og tamponer ud - de behøver nemlig ikke længere at have den månedlige menstruation. Foto: Colourbox
Nu kan kvinder kyle bind og tamponer ud - de behøver nemlig ikke længere at have den månedlige menstruation. Foto: Colourbox

Synes du, at det er irriterende at bløde hver måned, har du smerter eller får du slemme tilfælde med migræne? Det kan nu være fortid, fordi menstruation hverken er sundt eller nødvendigt ifølge Charlotte Floridon, der er praktiserende gynækolog, formand for de praktiserende gynækologer DFKO, speciallæge og ph.d.

- Egentlig har vi ikke noget at bruge menstruationer til andet end at få børn. Det er en udbredt misforståelse blandt kvinder, at man behøver at have den hver måned - det er hverken nødvendig eller specielt sundt, siger hun til Ekstra Bladet.

Oplyste kvinder vælger selv
I dag er der indlagt en pause efter 21 dage, når kvinder er på p-piller, og der står desuden i indlægssedlen i p-pille pakken, at man skal holde den anviste pause. Men det vil Charlotte Floridon gerne have ændret, så kvinden selv kan vælge, om hun vil springe sin menstruation over.

- Jeg går meget op i at kvinden er oplyst, så hun kan tage det valg, der er rigtigt for hende, siger hun til Ekstra Bladet.

Når kvinder har hormon-spiral, vil mange have pletblødninger i starten og derefter vil menstruationen for langt de fleste udeblive eller komme som en lille pletblødning en gang imellem og med hormonspiralen er der desuden ingen risiko for blodpropper. Når man med p-piller springer sin menstruation over, så vil man også få menstruation en gang imellem, men kun i få dage, og typisk hver tredje til sjette måned.

Gynækolog Charlotte Floridon bringer udtalelserne på baggrund forskning, hvor en af undersøgelserne viser, at man ikke kan se nogen ændring i blodet hos kvinder, der tager p-pillerne kontinuerligt og springer menstruationen over.

Der er stadig kun 21 p-piller i en pakke, og en indlagt pause til menstruationen, men det bør ifølge Charlotte Floridon ændres, fordi kvinder skal have mulighed for at vælge selv. Foto: Thomas Borberg
Der er stadig kun 21 p-piller i en pakke, og en indlagt pause til menstruationen, men det bør ifølge Charlotte Floridon ændres, fordi kvinder skal have mulighed for at vælge selv. Foto: Thomas Borberg
 

Aflivede myter
Nogle kvinder har måske hørt, at det er usundt at springe menstruationen over for mange gange i træk, at p-piller nedsætter fertiliteten eller at man øger risikoen for blodpropper ved at tage p-piller uden pauser. Men Charlotte Floridon har overfor Ekstra Bladet aflivet mange af de myter, der florerer omkring p-piller.

-  Det er en udbredt misforståelse blandt kvinder, at man behøver sin menstruation, for at rense ud i systemet og udskille affaldsstoffer. Når man er på p-piller uden at holde pauser, så kommer der ikke noget menstruationsblod, og dermed heller ikke noget blod, der skal afstødes eller renses ud i, siger hun og fortæller desuden, at p-piller beskytter mod kræft i livmoderhulen og kræft i æggestokkene, når man tager dem med pause.

Man er uden forhøjet risiko for blodprop cirka 1-3 måneder efter man er startet på p-piller.

- Når man først er på p-piller, er det en dårlig ide at holde pauser, fordi man på den måde genstarter risikoen for at få blodpropper, siger Charlotte Floridon til Ekstra Baldet.

Her er der dog tale om længere pauser på nogle måneder.

En myte omkring p-piller er også, at de kan nedsætte fertiliteten, og man derfor får sværere ved at få børn, men det passer ifølge Charlotte Floridon ikke:

- Kvinder, der er på p-piller i mange år, har faktisk lettere ved at blive gravide end kvinder, der ikke er på p-piller. Det betyder på den måde heller ikke noget for fertiliteten, hvis man ikke har sin menstruation, siger hun til Ekstra Bladet.

Enighed over hele linjen
Charlotte Florindons budskab til kvinder, der ikke befinder sig i risiko-gruppen for blodpropper og er under 35 år, er at man sagtens kan tage p-piller på den måde, hvor man ikke holder de pauser, og menstruationen udebliver. Desuden mener hun, at alle kvinder med hormonspiral kan lade menstruationen udeblive.

Thomas Larsen, der er formand i Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi forholder sig neutralt til Charlotte Florindons udtalelser, men bekræfter over for Jyllands-Posten, at kvinder sagtens kan fravælge menstruationen uden konsekvenser.

- Der er ikke noget usundt i at springe menstruationen over, når man tager p-piller - det kan man sagtens. Det handler i højere grad om det syn, man har på sig selv som kvinde. For nogle kan det være en fordel, for andre er det mere rigtigt fortsat at bløde, og det er vores rolle som læge: at lægge oplysningerne frem, så kvinden - i samråd med sig selv og lægen - selv kan tage stilling, siger han til avisen.

Er du alligevel en af de kvinder, der ønsker at have sin menstruation, så er der gode nyheder. En virksomhed har nemlig indført menstruations-fri.

67 kommentarer
Vis kommentarer