Nu betaler Facebook prisen for alle skandalerne: Styrtbløder på børsen

Har tabt svimlende 750 milliarder kroner på mindre end et døgn - er det største fald nogensinde for et børsnoteret selskab

Se her hvordan du sikrer din Facebook-profil bedre. Videoreportage: Ekstra Bladet
Følg Samfund

I disse timer taber Facebook værdi med så stor hast, at det i andre tilfælde ville betyde den sikre død for et firma.

Siden selskabet onsdag offentliggjorde, at man forventer en mindre vækst fremover, har investorerne straffet Facebook hårdt på børsen i New York.

Tabet svarer til hele værdien af McDonalds eller Novo Nordisk.

Reddet af en dato: Så billigt slipper Facebook fra dataskandale

Dyrt for Zuckerberg
750 milliarder kroner eller næsten 20 procent af værdien lyder tabet på. For Mark Zuckerberg betyder det personligt et tab på 101 milliarder kroner og et hop fra nummer tre til nummer seks på listen over verdens rigeste. Hans personlige formue er dog fortsat på den gode side af 450 milliarder kroner.

Forklaringen er naturligvis, at forventningerne til netop Facebooks vækst har været enorme.

Men den seneste tid er selskabet blevet ramt af adskillige dataskandaler, der har tvunget Facebook til at begrænse udnyttelsen af brugernes data, som ellers har været en guldkalv for det sociale netværk.

Udgifter eksploderer
Ifølge The Guardian er det særligt en udtalelse onsdag fra Facebooks finansdirektør David Wehner, der har gjort investorerne paniske.

Han advarede om, at udgifterne til at holde fake news ude af Facebook vil koste dyrt på selskabets overskud:

'Vi forventer, at vores vækst i udgifter bliver større end væksten i indtjening i 2019,' lød det blandt andet.

Tjener stadig penge

Tabet på Facebooks aktier er i dag rekordstort. Det samme kan man ikke sige om økonomien hos det sociale netværk, der fortsat tjener masser af penge og har milliarder af dollars på kistebunden.

Væksten er bare ikke så god, som investorerne har forventet.

84 milliarder kroner lød omsætningen på i 2. kvartal 2018 eller 42 procent mere end året før. Men udgifterne er samtidig steget med 50 procent til næsten 47 milliarder kroner.

Facebook betaler 13 procent i skat og fik i det seneste kvartal et overskud på næsten 33 milliarder kroner eller 31 procent mere end sidste år.

Facebook under nyt pres: Efterforskes af FBI

Unge brugere svigter
Det er dog ikke kun økonomisk, at væksten hos Facebook kan komme under pres. Det samme kan og er brugernes tillid til firmaet.

De helt unge brugere, som annoncørerne jagter, har de seneste år vendt ryggen til eller aldrig brugt Facebook. Og det kan på sigt vise sig at blive meget dyrt for investorerne, der har satset hårdt på aktien.

Ifølge Bloomberg er dagens tab det største nogensinde, som et firma har oplevet i løbet af en dag.

Vestager giver Google ASTRONOMISK rekord-bøde

Her kan du blive klogere på Facebook-sagen

* Som led i et videnskabeligt studie brugte den britiske psykolog og dataforsker Aleksandr Kogan i 2014 Facebook til at indsamle data om folks personlighedstyper.

* Kogan er tilknyttet universitetet i Cambridge. Men appen "thisisyourdigitallife" blev udviklet af hans egen virksomhed Global Science Research.

* 270.000 Facebook-brugere - fortrinsvis i USA - brugte appen og deltog i quizzen. Deltagerne modtog en betaling på nogle få dollar for at medvirke.

* Sådan som Facebooks databeskyttelse fungerede dengang, blev der ikke kun samlet data fra de deltagende Facebook-brugeres profil, men også fra deres Facebook-venner. Det skete uden vennernes viden.

* Det er sket via analysefirmaet Cambridge Analytica. Firmaet havde kontorer og arbejdede i USA, men var ejet af en britisk virksomhed.

* Ifølge Facebook blev der indsamlet data fra 87 millioner Facebook-brugere.

* Cambridge Analytica, som ikke havde nogen formel forbindelse til Cambridge University, købte oplysningerne. Det siger Christopher Wylie, som er tidligere ansat, og som fik sagen til at rulle.

* Oplysningerne blev ifølge Wylie brugt til at lave en psykologisk profil på de pågældende Facebook-brugere. De fik siden tilsendt målrettet materiale om Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

* Cambridge Analytica arbejdede for Trump-kampagnen. Firmaet benægter, at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindelse.

* Facebooks regler tillader ikke, at tredjepart anvender data til kommercielle formål.

* Facebook har sagt, at quizzen blev fjernet, da man fandt ud af, at der var sket brud på reglerne. Facebook bad også om en garanti for, at oplysningerne var blevet slettet.

* Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har erkendt, at selskabet har begået fejl.

* Syv danskere har ifølge Facebook selv downloadet Kogans app.

* 41.820 danske Facebook-brugere kan grundet deres Facebook-venskab med folk, der har downloadet appen, potentielt have fået deres data misbrugt af Cambridge Analytica.

* Cambridge Analytica indgav i midten af maj i år konkursbegæring og er nu lukket.

* I søgsmålet fra Statsadvokaten hævdes det, at Facebook har vildledt brugere om datasikkerhed, og at firmaet ikke i tilstrækkelig grad har overvåget tredjepartsapplikationer.

* Det er ifølge Reuters første gang, at amerikanske myndigheder forsøger at få straffet Facebook for Cambridge Analyticas brug af platformen.

Kilder: BBC, The Guardian, Facebook, dpa, CNN og Sky News.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind