Annonce:
Annonce:

Nu bliver 65.165 optaget: Men er din karakter høj nok?

Se hvor høj en karakter det kræver at blive optaget på nogle af Danmarks mest eftertragtede uddannelser

En kvotient på mindst 10,5 er i år kravet for at blive optaget på uddannelsen som tandlæge. Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
En kvotient på mindst 10,5 er i år kravet for at blive optaget på uddannelsen som tandlæge. Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Annonce:
Følg Samfund

Et minut over midnat kunne tusindvis af håbefulde ansøgere få svar på, om de er optaget på en videregående uddannelse.

I alt 65.165 bliver optaget, mens 21.395 ikke kommer ind. Som i tidligere år er der dog stor forskel på, hvor svært eller nemt det er at komme ind.

I nat udløses spændingen: 21.395 kommer IKKE ind på drømmestudiet  

Et medicinstudie kræver fortsat et solidt gennemsnit på over 10, men også andre mere ukendte uddannelser er så populære - eller har så få pladser - at det driver snittet i vejret.

Du kan finde alle rådata bag historien som et Excel-ark her.

Du kan herunder se alle såkaldte grænsekvotienter, som det - via kvote 1 - kræver for at komme ind. Brug søgefunktionen til at finde et særligt uddannelsessted eller uddannelsesretning:

Bliver du afvist? Sådan får du hjælp

Det er muligt at chatte i nat mellem midnat og klokken 2 med eksperter fra Undervisningsministeriet, hvis du har spørgsmål om optagelse. Du finder chatten her.

Efter midnat kan du her se listen over uddannelser med ledige pladser.

Du kan her læse meget mere om, hvordan de enkelte uddannelsessteder svarer ansøgerne i nat.

 

Annonce:

Her er listen med uddannelser, hvor alle ansøgere er optaget: Brug søgefunktionen til at finde et særligt uddannelsessted eller uddannelsesretning:

Færre unge læser videre - flere træffer jobsikre studievalg

Der er færre unge, der vil læse videre på en videregående uddannelse, og de træffer mere jobsikre studievalg.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver Ritzau.

De videregående uddannelser oplever i år således et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med forrige år, i 2015.

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne.

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet.

- I mange, mange år har vi set kraftige stigninger i antallet af optagne på uddannelsesinstitutionerne. De har været fyldt til bristepunktet, så det hverken overrasker mig eller bekymrer mig, siger han.

91.539 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2017, og 65.165 er optaget, hvilket er 1275 færre end sidste år.

Ifølge ministeriets opgørelse må 21.395 ansøgere til gengæld tjekke optagelse.dk med skuffet mine, når de kan få besked om deres studieplads fra midnat.

Der er sket en forskydning, i forhold til hvilke uddannelser de unge kommer ind på. Det vidner om ansvarlige valg, mener ministeren.

- Der sker en forskydning, hvor flere studerende kommer ind på de uddannelser, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år. Det er i sig selv positivt, siger Søren Pind.

Det er eksempelvis ingeniøruddannelserne og It-Universitetet, der kan sige velkommen til flere nye studerende. Sidstnævnte modtager hele 24 procent flere optagne i år.

Søren Pind understreger, at ingen uddannelse er finere end andre. Men det er en gevinst for alle – ikke mindst de unge selv – hvis de kan få et job efter studiet.

Det er særligt de maritime institutioner, de kunstneriske institutioner samt erhvervsakademierne, der i år har et lavere optag.

For erhvervsakademierne skyldes det, at optaget blev reduceret med 25 procent i år på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: