Nu bliver alkohol, sodavand og nødder billigere: Så meget kan du spare

Regeringen landede i går en ny erhvervsaftale, der blandt andet påvirker priserne på nødder, alkohol-sodavand og te. Her kan du se, hvor meget du kan spare

Breezer vil i fremtiden falde. Foto: Mads Winther
Breezer vil i fremtiden falde. Foto: Mads Winther

I samarbejde med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre fik regeringen i går en ny erhvervsaftale i hus.

I alt er der afsat knap 15 milliarder frem mod 2025, der også skal lette afgifter på nødder, te og alkohol-sodavand som Bacardi Breezer. Desuden annulleres en række planlagte afgiftsstigninger på blandt andet vin og chokolade.

Men hvilken betydning vil afgifterne få for den almindelige dansker?

Ekstra Bladet har taget et kig på de produkter, der står foran en prisreduktion.

Nødder:
Et emne der længe har optaget danskerne, er de enorme afgifter, der er på nødder. Med det nye forslag er der lagt op til, at priserne vil falde markant. I dag bliver der betalt op til 35 kroner per kilo i afgift. Med den nye erhvervspakke vil den afgift blive halveret i 2018 og helt fjernet i 2020. I alt regner regeringen med, at det vil koste 175 millioner årligt at fjerne afgiften.

Alkohol-sodvand:
Det kan være en bekostelig affære at drikke sig fuld i Breezers og Cult Mokai, men med den nye erhvervspakke, ser det ud til, at du i fremtiden kan få en billigere brandert. I øjeblikket betaler producenterne op til 16 kroner per liter. Den afgift fjernes helt fra 2018, og forventes at koste 10 millioner årligt.

Annullering af prisforhøjelser på øl og vin:
Siden 2012 har priserne på blandt andet øl og vin steget med knap to procent hver andet år. Den regulering er med den nye erhvervspakke trukket tilbage fra 2018. Det gælder både sukker-, chokolade-, vin- og en række andre forbrugsafgitfter. Annulleringen forventes at koste 190 millioner kroner årligt, når den er fuldt indfaset.

Te:
Danmark var førhen det eneste land i EU, der havde afgifter på te. Den bliver nu afskaffet. Tidligere har man betalt syv kroner per kilo te. Afskaffelsen forventes at koste fem millioner årligt.

Pant på øl og sodavand:
Med den nye erhvervspakke vil emballageafgiften på øl og sodavand blive afskaffet fra 2019. I dag er der en afgift på op til 64 øre per dåse eller flaske. I alt regner man med, at det vil koste 160 millioner årligt at fjerne afgiften.

Regntøj, beskyttelsesdragter:
Når man i dag køber regntøj eller et overslag til sin grill, betaler man en afgift på op til 3,5 krone per kilo. Den vil fra 2019 blive fjernet. I alt regner man med, at den del vil koste 25 millioner årligt.

El:
I fremtiden vil afgiften på elvarme også blive nedsat. Fra 1. januar 2019 vil prisen blive sænket med 10 øre pr. kWh. Det er en reduktion på cirka en fjerdedel. I alt regner man med, at det vil koste knap 125 millioner frem mod 2025.

Kilde: Skatteministeriet

På trods af de fjernede afgifter, er det selvfølgelig ikke en garanti for, at priserne vil falde. Butikkerne bestemmer stadig selv, hvilken pris de vil sælge til.

Læger skælder ud: Forkert at fjerne afgift
Men selvom de fleste nok er glade for at kunne spare lidt på alkohol-indkøbene, er det ikke alle, der er begejstret. Eksempelvis formanden for Lægeforeningen, Anders Rudkjøbing:

- Samlet set er det en ganske kynisk kalkulation, hvor man i vækstens navn sænker priserne på alkohol, vin og slik med den konsekvens, at der indtages mere, siger han til Ritzau.

- Det er ærgerligt, at væksten og handel endnu engang trumfer hensynet til folkesundheden, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen