Nu bliver elgene sluppet fri i den danske natur

Torsdag bliver fem elge lukket ud i Lille Vildmose. Initiativtager er spændt på, om de kan klare sig selv

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze

Drømmer du om at opleve elge i den fri natur, så er det ikke længere nødvendigt at rejse ud af landet.

Siden november har fem elgkalve gået i et mindre, indhegnet område i Lille Vildmose i det nordøstlige Himmerland, og torsdag bliver hegnet lukket op, så elgene frit kan bevæge sig ud.

I et 21 kvadratkilometer stort naturområde skal de indgå som naturplejere af mosens naturlige økosystem sammen med bestanden af krondyr.

Det oplyser By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Rådmand i forvaltningen Hans Henrik Henriksen er spændt på at se, om elgene kan klare sig selv.

- De er jo ikke ret gamle, og vi betragter dem endnu som små novicer, der skal lære at stå på egne ben, siger han og fortsætter:

- Selv om vi endnu ikke ved, hvornår elgene vil tage imod invitationen til at gå ud i området, så glæder det mig, at besøgende nu endelig har muligheden for at opleve elgene i mosen.

Gæster i Lille Vildmose har mulighed for at køre i bil ind i området, og det bedste råd, hvis man gerne vil se dyrene, er at køre stille og roligt rundt.

Det fortæller Jacob Skriver, der er driftsleder ved Aage V. Jensen Naturfond, der ejer store dele af mosen.

- Og skulle man være heldig at få øje på en elg, så opfordrer vi til, at man bliver i bilen, siger han og uddyber:

- Dyrene vil højst sandsynligt blive forskrækkede og løbe væk, hvis man stiger ud af bilen. Elgene skal med tiden kunne føle sig trygge ved, at biler og mennesker opholder sig på vejene. Derfor opfordrer vi alle til at vise hensyn til dyrene.

Der er etableret såkaldte færiste samt hestevognslåger ved indfaldsvejene til området. Disse sikrer fri adgang for besøgende, samtidig med at elgene og krondyrene holdes inde.

29 kommentarer
Vis kommentarer