Nu bliver mobilen billigere uden for Danmark: Men pas på denne dyre fælde

De nye regler for brug af mobiltelefon i andre EU-lande gør det billigt at bruge mobilen uden for Danmark. Men på et punkt gælder de gamle regler stadig, som kan koste dig dyrt

Det kan blive dyrt at bruge mobilen ombord på færger og fly på ferien, hvis du regner med at være omfattet af nye roaming-regler. Foto: Don Mccullough
Det kan blive dyrt at bruge mobilen ombord på færger og fly på ferien, hvis du regner med at være omfattet af nye roaming-regler. Foto: Don Mccullough

Ændringen af reglerne for brug af mobiltelefon i andre EU lande gør det nu muligt at tale, sende beskeder og gå på nettet via mobilen til samme pris som i Danmark, men der findes stadig en fælde, som det er nemt som forbruger at hoppe i - nemlig hvis du befinder dig på en færge i internationalt farvand.

De nye roaming-regler

Fra den 15. juni 2017 kommer der nye roaming-regler, der indebærer, at roaming-afgifterne for forbrugerne afskaffes, og at du kan anvende din mobil i andre EU-lande som derhjemme (”Roam-Like-At-Home”).

International roaming er, når du med din mobiltelefon med et dansk SIM-kort går på et net i udlandet og derved anvender en udenlandsk udbyders net til for eksempel at ringe, sende sms’er eller gå på internettet.

Målet er, at du skal betale dine sædvanlige mobiltakster for opkald, sms og data, når du anvender mobiltelefonen i et andet EU-land. Men det betyder ikke, at du kan surfe, så meget som du vil, eller at det er ”gratis” at bruge telefonen i EU. De nye regler indeholder nemlig en række begrænsninger.

Kilde: Energistyrelsen

For selvom du måske tror, at du befinder dig i et land, hvor danske priser gælder på dit mobilabonnement, så er reglerne altså stadig nogle andre, hvis en færge eller et fly er dit midlertidige land under fødderne.

Har du en mobil? I dag ændres reglerne for dit abonnement

Ureguleret område
Mobilbruget på eksempelvis færger er nemlig ikke reguleret, hvilket betyder, at reglerne ikke gælder, når mobilen er i internationalt farvand.

På eksempelvis Oslo-båden, der drives af DFDS, er der en aftale med Maritime Communications Partner, MCP, om levering af mobilnetværk. Der er dermed kun ét mobilnetværk på båden, hvilket umuliggør nogen form for konkurrence.

MCP har på den måde mulighed for frit at sætte priserne over for teleselskaberne, som ekspederer regningen videre til forbrugerne. Der er altså tale om et total ureguleret område.

Find gratis data på ferien

Selv om du har behov for data på din mobiltelefon under ferien, er du ikke bundet til teleselskabet.

Både herhjemme og mange steder i udlandet kan du nemt få adgang til gratis eller billig Wi-Fi-netværker på hotellet, cafeer eller i lufthavnen. Men husk at netværket kan være usikkert og derfor skal bruges med omtanke.

Du kan også købe et lokalt simkort med data, som giver dig god og billige dækning.

En anden mulighed er at tage de data du har brug for, med hjemmefra. Det kan du for eksempel gøre ved inden rejsen at downloade musik, landkort til navigation og film og tv-serier fra for Netflix, Viaplay eller Amazon Prime Video. På den måde kan du helt udgå at skulle have adgang til datanetværk under rejsen.

Så dyrt er det
Minutpriserne ligger på 15 til 27 kroner i minuttet, og modtagne opkald kan koste op til 36 kroner per minut.

Priserne på data kan hurtigt komme op over 100 kroner per megabyte, og det er heller ikke ualmindeligt at sms'er koster mellem fire og otte kroner stykket at sende.

Hvis mobilbrugeren ombord på et skib benytter de såkaldte MCV-tjenester eller tilsvarende MCA-tjenester på fly, er man altså uden for de harmoniserede priser på EU-plan.

Hård kritik af Jens Rohde: Han gør din mobilregning dyrere

Automatisk spærring for 3 kunder
Selvom teleselskabet 3 et stykke tid har kunnet tilbyde deres kunder at bruge mobilen i EU lande, som de gør i Danmark, så har også de en anden taksering, når mobilen befinder sig på en færge eller et fly.

- Langt de fleste af vores kunder har abonnementer, som inkluderer vores koncept 3LikeHome. Det betyder, at kunderne kan roame i EU og 15 øvrige lande til samme priser som i Danmark. Satellit roaming er dog ikke inkluderet, siger 3's pressechef Rikke Juul til Ekstra Bladet.

3 er dog opmærksomme på den skjulte pengesluger, og har derfor valgt  at kunder som udgangspunkt har spærret for forbrug af data, tale og beskeder om bord på skibe og fly, der tilbyder forbindelse via satellit-forbindelse i stedet normale landbaserede master.

Men hvis du ikke har 3, skal du være opmærksom på dit brug af mobiltelefonen, hvis du befinder dig på en færge eller et fly i internationalt farvand eller luftrum.

Forstår du de nye roamingregler?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær