Nu dør Forældre-intra over hele landet - bortset fra her

Efter to udsættelser går det nye Skoleintra-system Aula mandag morgen i luften over hele landet, undtagen i otte kommuner, som på nuværende tidspunkt ikke tør overlade dine børns data til det nye system

Det er blevet udskudt to gange, men nu skulle den være god nok:

Det 400 millioner kroner dyre it-system Aula ruller ud over - næsten - hele landet, mens det meget omdiskuterede Skole-intra - og dermed det af mange forhadte Forældre-intra - bliver lagt i graven.

Dermed vågner to millioner forældre op efter efterårsferien til en ny virkelighed, der omhandler deres skolebørn.

Men i otte kommuner har man - ifølge Berlingske - valgt ikke at tage springet over til Aula endnu. Blandt dem er Køge, Mariagerfjord, Horsens, Sorø, Faxe og Albertslund kommuner.

Frygt for manglende sikkerhed
En af grundene til kommunernes udskydelse af Aula er sikkerheden omkring fortrolige oplysninger om børnene. Det kan være alt lige fra sygdomsoplysninger hos forældre og børn, forældres skilsmisse, trivselsvurderinger eller andre personfølsomme oplysninger.

- Systemet er ikke klar nok til, at vi vil springe på det endnu, siger skolechef i Køge kommune, Søren Thorborg, og fortsætter:

- Når vi har valgt at udsætte igangsættelsen skyldes det,  at vi synes der er for mange fejl og uhensigtsmæssigheder, og at vi håber på at nogen af dem kan nå at blive rettet i løbet af de kommende måneder. Det drejer sig bl.a. om sikkerhed med følsomme dokumenter.

Søren Thorborg er skolechef i Køge kommune, hvor Aulas indtog er blevet fravalgt for nuværende. En af problemstillingerne er sikkerheden omkring børnenes personfølsomme oplysninger. Privatfoto.
Søren Thorborg er skolechef i Køge kommune, hvor Aulas indtog er blevet fravalgt for nuværende. En af problemstillingerne er sikkerheden omkring børnenes personfølsomme oplysninger. Privatfoto.
 

Ubehagelige konsekvenser
- Man skal gemme fortrolige oplysninger ét sted, uploade dem og efterfølgende huske at gå tilbage og slette dem, der hvor man havde gemt dem. Hvis vi skal forklare 900 lærere, hvordan de skal gøre det, er vi bekymrede for, at der vil ske fejl i en travl hverdag, siger han til Berlingske, og uddyber, at det kan have 'ubehagelige konsekvenser for forældre og børn':

- Det er de samme konsekvenser, der vil være, hvis en læge eller sagsbehandler glemmer sin mappe i toget, og der ligger dokumenter, som andre kan læse. Det er langt fra behageligt, hvis de oplysninger bliver delt med andre.

Fakta om Skoleintras erstatning, Aula

Aula koster op mod 400 millioner kroner og er udviklet af Netcompany, der også står for driften via underleverandøren Amazon Web Services.

Mere end to millioner danskere kommer til at være brugere af platformen, og Kombit har estimeret, at der skal være plads til over 20 petabyte data i Aula.

At drifte Aula-systemet, der bliver det største kommunale it-projekt nogensinde målt på antallet af daglige brugere, bliver derfor en kritisk opgave, herunder at sikre, at følsomme data håndteres korrekt. 

Aula udvikles desuden i tæt samarbejde med en styregruppe, som består af repræsentanter fra otte kommuner: Næstved, Billund, Høje Taastrup, Svendborg, København, Kalundborg, Aalborg og Aarhus.

Alle folkeskoler tager Aula i brug i 2019 og de fleste dagtilbud i 2020.

Hvis en privatskole ønsker at gøre brug af Aula, skal de købe løsningen af Netcompany på vilkår, der tilsvarer folkeskolernes.

Kilde: aulainfo.dk og computerworld.dk

Dårlig funktionalitet kan betyde fejl
I Mariagerfjord kommune spiller sikkerheden også en rolle i forhold til fravalget af Aula. Fordi funktionaliteten er for bøvlet og dermed kan være skyld i fejl.

- Vi har truffet beslutningen for både børnenes, forældrenes og personalets skyld. Vi vil gerne gå i luften med noget, vi ved virker. Det er vi ikke sikre på, at Aula gør nu. Vi har oplevelsen af, at det er en midlertidig løsning, der ikke er færdigudviklet, som de ruller ud med, siger skolechef i kommunen, Arne Omar Sørensen.

- Vi er bekymrede for, at de mange manglende og besværlige funktioner vil skabe forvirring og evt. være skyld i fejl. Som udgangspunkt er vi ikke i tvivl om, at sikkerheden omkring Aula er fin, men at det er så forvirrende at arbejde derinde, kan være årsag til sikkerhedsbrud i forhold til personfølsomme oplysninger, siger han.

- Aula er ikke klar nok, til at vi tager springet, lyder det fra skolechef i Mariagerfjord kommune, Arne Omar Sørensen. PR-foto.
- Aula er ikke klar nok, til at vi tager springet, lyder det fra skolechef i Mariagerfjord kommune, Arne Omar Sørensen. PR-foto.
 

Fri for børnesygdomme
Mariagerfjord kommune hopper dog med på Aula-toget efter vinterferien i februar 2020.

Arne Omar Sørensen håber, at Aula i mellemtiden vil være blevet fri for de værste børnesygdomme - eller at man i det mindste ved, hvad det er for nogle, så man kan forberede sig på det.

131 kommentarer
Vis kommentarer