Nu er der nyt om mysteriet om Anne Frank

I en ny bog påstår sønnen til et medlem af modstandsbevægelsen, at han har svaret på, hvem der stak Anne Frank

Anne Frank er kendt i hele verden takket være sin dagbog. Foto: AP
Anne Frank er kendt i hele verden takket være sin dagbog. Foto: AP

Hvem stak Anne Frank og hendes familie?

Det spørgsmål er fortsat ikke besvaret, selv om historikere og eksperter i mere end 70 år har forsøgt at finde svaret.

Men nu påstår sønnen til et medlem af modstandsbevægelsen i en ny bog, at han har svaret på, hvem der afslørede, hvor Anne Frank og familien boede.

Ifølge The Guardian afslører Gerard Kremer i sin nye bog, at hans far var med i samme afdeling af modstandsbevægelsen som Ans van Dijk.

Netop Ans van Dijk har tidligere spøget i mysteriet Anne Franks stikkere. Den dengang unge kvinde lod som om, at hun var et aktivt medlem af modstandsbevægelsen, men i virkeligheden arbejdede hun sammen med nazisterne.

Artiklen fortsætter under billedet

Her et af Anne Franks korte digte. Foto: AP
Her et af Anne Franks korte digte. Foto: AP

Narret af forræder
Ans van Dijk narrede dermed over 145 jøder til at stole på hende og hendes evner til at finde et gemmested til dem. I stedet stak hun dem til nazisterne, og til sidste havnede de prisgivede jøder i koncentrationslejre.

Kvinden blev senere dømt til døden for sine ugerninger.

I bogen fortæller Gerard Kremer, at han i starten august 1944 overhørte en samtale mellem Ans van Dijk og en gruppe ukendte nazister. Her var emnet angiveligt Prinsengracht, hvor familien Frank gemte sig.

The Guardian har efterfølgende talt med en talskvinde fra Anne Frank Museum, der ikke ønsker at forholde sig til de nye oplysninger, før der er et klart bevis.

Anne Frank skrev "En ung piges dagbog" i sit skjulested i Prinsengracht 263 i Amsterdam, hvor hun levede sammen med syv andre fra juni 1942 til august 1944.

Den er blevet solgt i over 30 millioner eksemplarer på 67 sprog.

Den unge pige døde i en alder af 15 år i en koncentrationslejr i Tyskland i begyndelsen af 1945. Et år efter nazisterne tog hende til fange.

Foto: AP
Foto: AP
 

61 kommentarer
Vis kommentarer