Nu er det slut: I dag har vi opbrugt Jordens ressourcer

Menneskeheden bruger planetens ressourcer hurtigere, end de kan reproduceres

Netop i dag har vi brugt samtlige ressourcer, som vores planet kan nå at producere på et enkelt år. Foto: AP
Netop i dag har vi brugt samtlige ressourcer, som vores planet kan nå at producere på et enkelt år. Foto: AP

Der er godt gang i overforbruget her på Jorden.

Faktisk bruger vi mennesker så mange ressourcer hvert år, at vores planet langt fra kan følge med.

Netop i dag har vi ifølge Global Footprint Network opbrugt samtlige ressourcer, som vores planet kan nå at producere på et enkelt år. Derfor kalder miljønetværket dagen i dag for Earth Overshoot Day.

Overtræk på kontoen
Var Jorden en bankkonto, svarer det til, at vi resten af året trækker over på kontoen, som først bliver fyldt op igen til nytår.

Skal regnskabet i stedet gå op, betyder det, at vi resten af året skal afholde os fra at eksempelvis at spise mad, fælde træer og udlede CO2.

Skulle vi kunne forbruge lige så mange ressourcer, som vi gør i dag, uden at overtrække på planetens konto, skulle vi have 1,6 planeter til rådighed.

Problemet med overforbruget er - nok ikke overraskende - størst i den vestlige verden, hvor vi flyver på ferie, kører i bil frem og tilbage til arbejde og gerne spiser kød hver eneste dag.

Skulle hele verden forbruge lige så meget, som vi gør her i Danmark, skulle vi have 3,2 planeter til at producere de nødvendige ressourcer.

Se også: Dommedag: Her er de største trusler for menneskeheden

Det kræver væsentligt mere jord at producere et ton oksekød end et ton korn. Derfor kan et mindre forbrug af kød være med til at beskytte Jordens ressourcer. Foto: Polfoto/Jan Grarup
Det kræver væsentligt mere jord at producere et ton oksekød end et ton korn. Derfor kan et mindre forbrug af kød være med til at beskytte Jordens ressourcer. Foto: Polfoto/Jan Grarup

Større og større forbrug
År for år når vi Earth Overshoot Day hurtigere og hurtigere. Da dagen i 2006 første gang blev beregnet lå den i oktober. Sidste år faldt dagen den 13. august. I år har vi dermed opbrugt Jordens ressourcer fem dage hurtigere end sidste år.

Og der er intet, der tyder på, at den udvikling vil vende de kommende år af sig selv - tværtimod.

- Rundt omkring i verden er der rigtig mange mennesker, der stræber efter at få samme levestandard, som du og jeg har. Med en udsigt til et par milliarder mennesker mere i den globale middelklasse inden 2030, så er det et massivt pres, der er på ressourcerne, siger John Nordbo, som er klima- og miljøchef ved WWF i Danmark, til Ekstra Bladet.

Problematiske drivhusgasser
Skal vi begynde at skubbe Earth Overshoot Day længere tilbage mod efteråret, er det især udledningen af drivhusgasser, der skal sættes ind over for, forklarer klime- og miljøchefen.

- Det, der er mest vigtigt lige nu, er, at vi får styr på vores udslip af drivhusgasser. Hvis man kigger på beregningerne, så er det den del af belastningen af klodens ressourcer, der er steget kraftigst i løbet af de seneste 15 år.

Siden midten af 1980'erne har planeten været i ressource-underskud. 1986 er beregnet til at være året, hvor vi første gang løb tør for ressourcer, inden året var helt omme. Dengang var det dog knap så slemt som i dag. I 1986 faldt dagen nemlig først den 31. december.

Frihedsgudinden begraves i sne og is i filmen. (Foto: AP-film) Videnskab & teknik - 1. mar. 2016 - kl. 07:03 Katastrofefilmen 'The Day After Tomorrow' kan blive virkelighed

477 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere