Annonce:
Annonce:

Nu får 50.000 boligejere vigtigt brev

Onsdag vil de første 50.000 boligejere modtager det første indblik i deres nye ejendomsvurdering i deres e-Boks. Noget vi har ventet på siden 2011

Selv om prisstigningerne har været høje under coronaudbruddet, er tempoet ikke så højt som i årene op til finanskrisen. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Selv om prisstigningerne har været høje under coronaudbruddet, er tempoet ikke så højt som i årene op til finanskrisen. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

I 10 stive år har vi ventet, men nu skulle den være god nok.

Det første indblik i de nye ejendomsvurderinger er nu blevet sendt til de første 50.000 danskere. Det oplyste Vurderingsstyrelsen i Skat tirsdag på en briefing for økonomer og boligeksperter ifølge Berlingske.

Ekstra Bladet har tirsdag morgen forsøgt at få bekræftet, at alt er gået, som det skal, men Skatteministeriet har ikke været til at få fat på tidligt onsdag morgen.

Vurderingsstyrelsen har dog sendt en pressemeddelelse ud, hvor de bekræfter, at de første 50.000 danskere har modtaget et brev.

- Alle har arbejdet målrettet mod, at vi nu kan gå i gang med udsendelsen af de første nye vurderinger, siger direktør Poul Taankvist.

Annonce:

- I første omgang sender vi 50.000 vurderinger ud for at få vigtig læring og erfaringer med borgernes reaktioner og brugen af det nye system, så vi står så godt som muligt, når vi fortsætter udsendelsen af den næste bølge vurderinger efter årsskiftet, lyder det i meddelelsen.

Der er dog ikke tale om de egentlige vurderinger endnu. Blot den spæde start på et langt forløb. Indtil videre er der kun tale om en deklarationsmeddelelse med ejendomsdata, som Vurderingsstyrelsen bruger til at lave den nye vurdering af den enkelte ejerbolig.

Herfra er det så op til de enkelte boligejere at sende eventuelle rettelser tilbage, inden der er gået fire uger. Og så kan den rigtige ejendomsvurdering komme.

Ifølge Skatteministeriet er det forventningen, at der i alt udbetales 14 mia. kr. til boligejerne i for meget betalt boligskat inkl. renter.

- Jeg glæder mig i den grad over, at vi nu kompenserer de første boligejere. I takt med udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger, vil alle boligejere, der har betalt for meget i boligskat, få penge tilbage – skattefrit og med renter. Det vil være penge, der falder på et tørt sted hos mange danskere, siger skatteministeren.

Annonce:

14 års kaos
Polemikken omkring de nye boligskatteregler har været undervejs siden 2007, hvor Skatteministeriets Interne Revision konkluderede, at opgaven med at vurdere ejendomme i Danmark løses på et 'meget lavt kvalitetsniveau'.

Systemet blev som sidste år udskudt nok engang.

Efter flere års dansen om den varme grød blev et bredt flertal i Folketinget i maj 2017 enige om en aftale, der giver danskerne nye boligskatteregler.

Men heller ikke det var så nemt, og det hele er nu blevet udskudt til 2024, selv om det egentlig var planlagt til at træde i kraft i 2021.

De nye boligskatteregler træder ikke i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024.

Nye regler om boligskat bliver udsat med tre år. Det står klart onsdag efter et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S).

Det var ellers planlagt, at systemet, der skal sikre danskere en mere præcis vurdering og dermed beskatning af deres boliger, skulle indføres fra 2021.

Det er langt fra første gang, at processen bliver udsat.

Læs mere om forløbet med nye boligskatteregler her:

* I 2007 konkluderede Skatteministeriets Interne Revision, at opgaven med at vurdere ejendomme i Danmark løses på et "meget lavt kvalitetsniveau".

* Skatteministre under VK-regeringen forsøgte flere gange frem til 2011 at få afskaffet de usikre ejendomsvurderinger til fordel for en mere sikker beskatning.

Hver gang blev forsøgene afvist af Finansministeriet, der var bange for, at staten og kommunerne så ville miste skatteindtægter.

* Efter valget gennemførte skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) 2011-vurderingen, der fastholdt de usikre ejendomsvurderinger.

* I 2013 forlængede skatteminister Holger K. Nielsen (SF) 2011-vurderingen af ejerboliger til også at gælde i 2013 og 2014.

* Et ekspertudvalg, Engberg-udvalget, opgav i september 2014 at finde en metode til at vurdere grundes værdi på. Det var ikke muligt at finde en metode, der var rimelig sikker, mente udvalget.

* Et bredt flertal i Folketinget aftalte i november 2016 at fastholde beskatningen af grundværdien som den største og vigtigste del af ejendoms- og boligbeskatningen.

* Et bredt flertal i Folketinget blev i maj 2017 enige om en aftale, der giver danskerne nye boligskatteregler.

* Skatteministeriet har dog haft store problemer med at udvikle et nyt system til at vurdere ejendomme og ikke mindst grundene. De første vurderinger skulle have været klar sidste år, men er blevet udsat to gange.

* Inden valget i 2019 udsatte regeringen lovforslaget, der skulle gennemføre de nye boligskatteregler, til efter valget.

* 23. oktober står det klart, at de nye boligskatteregler ikke træder i kraft i 2021 som planlagt, men først i 2024. Det skyldes, at it-systemerne ikke bliver klar til planlagt tid.

Kilde: Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: