Nu får de første på landet støtte til bedre bredbånd

Godt 3700 danske husstande kan som de første se frem til støtte til bedre bredbåndsforbindelser

Godt 3700 husstande - de fleste på landet - kan se frem til at få tilskud til lynhurtigt bredbånd. Det sker, når de første millioner fra regeringens bredbåndspulje nu rulles ud.

Blandt næsten 170 ansøgninger er der netop blevet udvalgt 31 projekter fordelt på 21 kommuner og 3739 adresser.

De skal deles om de 80 millioner kroner, som regeringen har afsat i år.

- Forudsætningen for at leve en normal tilværelse udenfor storbyerne og også for at kunne drive virksomhed, er, at der er et velfungerende bredbåndsnet til alle danskere, siger energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

De kommende år udløses yderligere 40 millioner kroner årligt.

Der er dog stadigt lang vej til at få de omkring 335.000 danske husstande, som ifølge regeringens egne tal mangler ordentligt internet rundt i landet, med på vognen.

- Det er en proces, som tager tid. Men det her er første skridt på vejen til at skabe vækst og udvikling i dele af landet, hvor det i dag er svært, siger ministeren.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er da også tilfreds - til en start.

- Det er godt for bosætningen og for køb og salg af huse rundt i landet at få lukket nogle af de værste it-huller. Men de her midler rækker jo kun et stykke. Skal alle dækkes ind, skal der mere til, siger han.

Et enigt folketing banede da også tirsdag vej for bedre finansiering af hurtigere internet for alle danskere.

Med en ny lov lempes reglerne for realkreditbelåning, så teleselskaber for første gang kan få billigere finansiering af telecentraler og ledningsnet. Det skal bidrage til hurtigere bredbånd især ude i landdistrikterne.

De danske energiselskaber har i årene 2006 til 2015 investeret over 15 milliarder kroner i lynhurtigt fibernet, inklusive styring/kontrol af elforsyning.

- Ifølge lovforslaget kan det her i bedste fald betyde en rentebesparelse på 225 millioner kroner om året. Det kan medføre, at op til 15.000 husstande årligt kan få bedre bredbåndsforbindelser, siger Anders Stouge, vicedirektør i brancheorganisationen Dansk Energi.

4 kommentarer
Vis kommentarer