Nu får demente ældre deres egen landsby på Fyn

En by med butikker, cafeer og sportshaller, kun for demente. Det lyder måske skørt, men i Odense er det snart virkelighed

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

En landsby med koncertsale, restauranter og butikker, hvor 200-300 demente kan bo i fred og ro, afskærmet fra resten af verden.

Det er tanken bag et nyt projekt, der er på vej til demente borgere i Odense Kommune. Her har man høje forventninger til landsbyen, der står færdig om et par år.

LÆS OGSÅ: Demens er en tikkende bombe: Så mange bliver ramt

- Vi ved fra et lignende projekt i Holland, at de demente har godt af at bo i et normalt bymiljø i stedet for plejehjem. De får det bedre af det, fordi de kan være sociale og aktive med andre i byen, fortæller direktør for ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune Helene Bækmark.

Butikker, cafeer og vejnet
Det er OK-fonden, der står bag ideen til landsbyen. De driver i forvejen 18 plejecentre - hvoraf 12 er for demente, og har længe arbejdet på at skabe bedre rammer for det stigende antal demente danskere.

- Der kommer flere og flere demente, og i dag findes der ikke et tilbud, der passer til netop dem. De har brug for at fortsætte deres trygge og velkendte tilværelse for at have det godt, fortæller direktør i OK-fonden Eva Lunding Olsen.

LÆS OGSÅ: 10 advarselstegn, der kan pege på demens

Derfor vil fonden skabe et miljø, hvor demente kan leve deres normale liv i sikkerhed. Et liv hvor de kan købe dagligvarer, gå på cafe og hygge med de andre landsbyboere i byens fælleshuse. Ligesom de kunne før.

- Vi har døbt projektet 'Byen for livet'. En by hvor beboerne kan fortsætte deres sociale liv i genkendelige omgivelser. Det vil give livskvalitet til de demente, siger Eva Lunding Olsen fra OK-fonden.

Lad de ældre få en eftermiddagssjus
OK-fonden kontaktede Odense Kommune, som var begejstret for at gå ind i projektet. Her ved man af erfaring, at ældre mennesker har en masse hverdagsrutiner med at købe ind, gå en tur og mødes med vennerne på cafe. Og det er det, der giver dem indhold i livet.

- I dag bliver demente passet som syge i uvante omgivelser og skal følge andres regler. Pludselig er eftermiddagsdrinken skiftet ud med kaffe og kage, og det behager måske ikke alle. Egentlig har de bedst af at leve et liv tæt på deres normale, hvor de kan fortsætte deres vaner, spise deres foretrukne mad og bo med ligesindede, fortæller Helene Bækmark fra Odense Kommune.

Landmænd bor med landmænd
Derfor vil beboerne blive grupperet efter livsstil, så de har noget til fælles med dem, de bor med. På den måde vil landmænd bo med landmænd, fordi de formentlig kan lide en bestemt type mad, tv og har en masse at snakke om.

- De vil føles sig mere hjemme, hvis deres bofæller har samme baggrund. Så de kan opretholde deres vaner og interesser sammen med de andre, fortæller Helene Bækmark.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan spiser du dig fra demens

Byen vil ligne en helt normal provinsby. Forskellen er bare, at byen er afskærmet for omverdenen, så demente ikke farer vild.

- Det bliver sådan, at alle veje fører tilbage til centrum, og at byen afgrænses af bygninger. Man må jo ikke låse folk ind, men det skal være nemt og sikkert for dem at bevæge sig rundt i gaderne, fortæller Helene Bækmark.

Det sociale kommer før sundheden
Samtidig vil der også være plejepersonale, der kan sørge for de dementes medicin og trivsel.

- Plejere er der stadig behov for. Men forskellen fra plejecentrene er, at det vil være det sociale og ikke det sundhedsmæssige, der er i fokus, siger Helene Bækmark.

FAKTA: Demens - sygdommen der kommer snigende

På den måde bliver byen en mellemting mellem et plejecenter og at bo hjemme hos sig selv.

- Man kommer nemt til at skære demente over én kam. Men der er stor forskel på dem, og i landsbyen kan de få den pleje, de har behov for og samtidig være sociale og selvstændige individer, siger hun.

Vil brede sig til hele landet
Hvis byen bliver en bragende succes, vil Odense kommune overveje at udvide byen.

- Der er ved at ske et paradigmeskift, hvor mødet mellem kommune og borger ændrer sig. Borgere vil selv bestemme over deres eget liv, og hvis mange demente vil flytte til landsbyen, så kan det være, at vi bygger ud, siger Helene Bækmark.

LÆS OGSÅ: Plejehjem fjerner dementes julepynt

Og ifølge OK-fonden vil det helt sikkert ende sådan.

- Jeg er sikker på, at mange vil benytte sig af muligheden, og at det snart vil brede sig til hele landet, siger Eva Lunding Olsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer