Nu går den vilde mågejagt: Jægere slippes løs i byen

Aarhus Kommune har givet 24 ejendomsejere lov til at skyde på måger, da mågerne i lang tid har larmet og generet beboerne

Nu er det tilladt at skyde måger på 24 adresser i Århus. (Foto: Camilla Stephan)
Nu er det tilladt at skyde måger på 24 adresser i Århus. (Foto: Camilla Stephan)

Flere natlige skrig og larm fra måger har gjort, at det nu er tilladt for 24 ejendomme, at skyde efter det store antal af sølvmåger, der generer nattesøvnen.

Det er ejendomme som boligforeninger, en skole, privatejede boliger og et par kommunalt ejede ejendomme, der har fået tilladelse til at skyde efter de larmende sølvmåger. Beboerne har i lang tid forsøgt at få deres nattesøvn tilbage. Blandt andet ved at skrive til Århus Kommune med budskabet: 'Gør nu noget, kommune, vi kan ikke sove om natten for den larm'. Det skriver Aarhus Stifttidende.

- Vi har over en længere periode oplevet at få henvendelser fra beboere, som har været meget frustrerede over mågerne, fortæller Anders Maltha Rasmussen, afdelingschef i Center for Miljø og Energi, til Ekstra Bladet.

Det er specielt en støjende og aggressiv adfærd, der har ført til, at kommunen nu har sendt ansøgning til Naturstyrelsen om godkendelse til at skyde sølvmågerne på 24 adresser i byen.

- Mågerne kan være meget støjende tidligt om morgenen og have en aggressiv adfærd. Specielt i den periode, hvor de yngler. Og det er jo nogle store dyr, siger Anders Maltha Rasmussen.

Han tror ikke, at det bliver en rent slaraffenland, hvor alle render rundt og skyder måger.

- Jeg har fuld tillid til, at de fagmænd, der skal tage sig af opgaven, formår at udføre opgaven ordentligt, siger han.

- Jeg forestiller mig, at når en måge er skudt, bliver den smidt i en plastikpose og derefter i skraldespanden, så der ikke ligger døde måger over det hele, siger Anders Maltha Rasmussen.

Det er også blevet tilladt, at fjerne mågernes reder.

Stort våben

Det kræver våbentilladelse at skyde efter mågerne, da de skal skydes med et luftgevær med en kaliber på mindst 5,5 mm og med en hastighed på mindst 200 m/s. Selv om et luftgevær kan syne af meget, så er der ifølge Henrik Møller, konsulent ved våbenafdelingen ved Administrativ Center Vest, styr på procedurerne.

- Det er kun folk med tilladelse, det vil sige en jæger eller bestandsregulerende firmaer, der må skyde efter mågerne, siger Henrik Møller til Ekstra Bladet.

Han fortæller desuden, at det er tilladt at skyde med luftgeværer i tæt bebyggelse, da det langtfra er lige så farligt, som andre former for våben, der bruger krudt.

- Det bruges kun til at nedlægge småfugle. Det er karakteriseret ved, at det hurtigt mister sin energi, siger Henrik Møller.

Henrik Møller pointerer ligeledes, at jægeren selvfølgelig skal tage hensyn til beboerne. Det ville jo heller ikke hjælpe meget på det, hvis det nu var jægeren, der holdt beboerne vågen om natten og ikke mågerne.

60 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere