Annonce:
Annonce:

Nu har de stemt: 600.000 ansattes skæbner er afgjort

Urafstemningen om de nye overenskomster viser, at 57,2 procent har stemt ja

Sådan her lød det, da meddelelsen landede (Video: Ritzau)
Annonce:
Følg Samfund

Opdatering klokken 12.09:

Der bliver ingen storkonflikt i næste uge. Det står klart, efter at resultatet af urafstemningen om de nye overenskomster er offentliggjort.

57,2 procent af dem, der stemte, sagde ja til overenskomsterne. Dermed kan overenskomsten træde i kraft og gælde de kommende tre år.

Stemmeprocenten var historisk høj med 51,3 procent af de stemmeberettigede.

Det skyldes formentlig den debat, der har været om overenskomstresultaterne.

En del fagforbund og lokalforeninger har ført en aktiv kampagne for et nej, fordi de er imod den ret til at varsle overarbejde, som arbejdsgiverne har fået indført.

Omvendt har forbund som HK og Dansk Metal advokeret for at stemme ja til overenskomsten, og det har medlemmerne tilsyneladende lyttet til.

For Dansk Metals medlemmers vedkommende har det formentlig været medvirkende til et samlet ja på 71 procent.

Annonce:

De nye overenskomster giver som udgangspunkt en lønstigning på syv procent over de kommende tre år.

Desuden er der indbygget større fleksibilitet, så den enkelte arbejdstager eksempelvis kan prioritere seniorfridage, børneomsorgsdage eller højere pensionsindbetalinger.

-----------

Tidligere artikel:

En strejke med flere hundredtusinder privatansatte eller en ny vedtaget overenskomst for de næste tre år.

Det var forskellen mellem et 'nej' og et 'ja', når resultatet af en urafstemning om en ny overenskomst for omkring 600.000 privatansatte afsløres på et pressemøde torsdag klokken 12.15.

LO, 3F, HK, FOA og Dansk Metal har alle anbefalet et 'ja' til afstemningen. Flere lokalafdelinger har dog været utilfredse.

Et af de store kritikpunkter er blandt andet, at det med overenskomsten bliver muligt at give medarbejdere overarbejde på en times ekstra arbejde om dagen i perioder.

De ansatte kan dog stadig afspadsere arbejdet senere.

Nu bliver balladen om 42-timers arbejdsuge afgjort: Her er overblikket

Annonce:

Anbefalet nej
Jens Kirkegaard, som er formand for byggegruppen i 3F, Bygge, Jord og Miljø i København, har anbefalet et 'nej'.

Hans lokalafdeling udgør med cirka 5.500 medlemmer kun en lille andel af de stemmeberettigede.

- Folk er langtfra tilfredse med det forlig, der er indgået.

- De har set, at der ikke er noget kædeansvar for social dumping, man giver arbejdsgiverne ret til systematisk overarbejde, og de økonomiske vilkår er ikke ret store. Det har fået mange til at vende tommelfingeren nedad, siger Jens Kirkegaard.

På ja-siden finder man Kim Lind Larsen, der er formand for den centrale byggegruppe i 3F, Bygge, Jord og Miljø og sidder i hovedbestyrelsen i 3F.

Opskrift: Sådan skal 170.000 3F'ere strejke

Forstår utilfredsheden
Den landsdækkende byggegruppe repræsenterer omkring 50.000 stemmeberettigede medlemmer.

Han kan godt forstå utilfredsheden omkring overarbejdet, men peger på, at overenskomsten overordnet er god for medlemmerne.

Annonce:

- Vi har fået nogle pæne lønstigninger. Vi har fået en aftale om kompetenceafklaring og et nybrud med fuld løn under forældreorlov. Vi har også fået en række nye redskaber for social dumping, siger Kim Lind Larsen.

Hvis det bliver et 'nej', vil det være en sjældenhed. Sidst de private overenskomstforhandlinger endte i en storkonflikt var i 1998. Konflikten varede i 11 dage og betød knaphed på fødevarer i butikkerne.

I HK Handel, der repræsenterer 37.452 af de stemmeberettigede til afstemningen, melder man om en rekordstor deltagelse i afstemningen. Således har 40,1 procent af medlemmerne i foreningen stemt.

Storkonflikt truer med at lamme Danmark

Forliget
Tirsdag klokken 23.59 lukkede afstemningen om OK17-forliget.

OK17-forliget omfatter den private sektor. Herunder industrien, byggeriet, handels-, service- og transportområder. Under urafstemningen har har der været flere demonstrationer og strejker fra lønmodtagere, som ikke har været tilfreds med udsigten til det nye forlig..

Ja-siden er positive over, at den nye overenskomst sikrer fuld løn under forældreorlov, mens der på nej-siden er flere kritikpunkter.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: