Annonce:
Annonce:

Nu har Goldman Sachs tjent 6,4 mia. på Dong-aktier: En uendelig trist skandale

Derfor lykkedes det det for den amerikanske investeringsbank at købe DONG-aktier til foræringspris

Annonce:
Følg Samfund

Ekstra Bladets har fået Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til at beregne hvor meget den amerikanske investeringsbank foreløbigt har tjent på deres investering. Beregninger viser, at Goldman Sachs har tjent 6,4 milliarder kroner på deres investering i direkte kursgevinst.

Røveri ved højlys dag
Kritikere mente dengang, at aktierne blev solgt alt for billigt, og at staten i stedet selv skulle skyde de otte milliarder kroner ind i selskabet, som var nødvendige for at fuldføre satsningen på vindenergi. Men med daværende finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen blev salget alligevel gennemført trods massiv utilfredshed i befolkningen og hos mange politikere. ‘Røveri ved højlys dag’ blev det kaldt af blandt andet tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Annonce:

Den beskrivelse viser sig nu, tre år efter at være sand. Selskabets værdi var tilsyneladende alt for lavt sat, da Goldman Sachs købte i 2014 knap 18 procent af aktierne i DONG for otte milliarder kroner.

På det tidspunkt blev energiselskabet værdisat til godt 31 milliarder kroner. Til sammenligning lukkede DONG Energy’s kurs mandag på 275 kr.pr. aktie, hvilket svarer til en samlet værdi af selskabet på 115,5 mia. kr. Det betyder, at selskabet på tre år har tredoblet sin værdi og at aktionærerne, der købte sig ind for tre år siden, har fået fordoblet deres investering.

- Når man tænker på hvor lav renten er, er det jo en helt fantastisk forrentning som Goldman Sachs her har fået, siger tidligere Overvismand og professor i økonomi, Christen Sørensen.

Han kalder Goldman Sachs indtjening for ’vanvittig’ og Finansministeriets håndtering af salget for ‘amatøragtig’. Christen Sørensen var en af de kritikere, som tilbage i 2014 sagde, at aktierne blev solgt alt for billigt og at det var en fejl at sælge til Goldman Sachs.

Annonce:

Bonusordninger giver kløe i inderlommen
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) peger på aktieoptioner og bonusordninger i DONG som en af de værktøjer, som sikrede investeringsbanken den 'urimeligt' gode handel. Kort efter at den tidligere direktør Anders Eldrup blev fyret, blev den tidligere TDC-boss Henrik Poulsen ansat som direktør. Samtidig blev der indført en række bonusser og aktieoptioner, som gjorde det attraktivt for ledelsen at sælge billigt.

- Der var tale om den allerfarligste type aktieoptioner, som beregnes efter værdien på selve salgstidspunktet.  Det gav DONG-ledelsen 'kløe i inderlommen' og opmuntrede til, at prisen blev så lav og at alt var optimeret til salgstidspunktet, mens ingen tog ansvar for tiden efter. Det er en type af interessekonflikt, som staten skal holde sig langt fra.

Annonce:

- Samtidig holdt Goldman Sachs godt fast på direktionen med tilsvarende optioner som gav dem kløe i inderlommen. Det går jo ikke at lade en direktør og hans hold forhandle samtidig med at han har en personlig interesse i lav pris. Det er som at sætte ræven til at vogte gæs. Dermed sad vi med et inkompetent Finansministerium, en ledelse i DONG der havde interesse i at sælge så lavt som muligt og Staten, dvs. os alle sammen, der måtte betale omkostningerne for at forære fælles værdier væk, opsummerer Poul Nyrup Rasmussen, som kalder salget for 'en uendeligt trist skandale, som aldrig må gentage sig'.

Er danskere dumme? Goldman Sachs overskud på DONG passerer 11 milliarder

Guldrandet investering uden risiko
Arbejderbevægerlsens Erhvervsråds beregninger viser, at Goldman Sachs har tjent 6,4 milliarder på aktiernes kursværdi. Men den samlede fortjeneste til Goldman Sachs er betydeligt højere, mener Poul Nyrup Rasmussen.

- Mit skøn er, at deres samlede fortjeneste løber op i nærheden af 12 mia. kroner. Det skyldes ikke alene kursgevinsten, men også enorme udbetalinger af udbytter til aktionærerne. Endelig har Goldman Sachs tjent mange penge på at varetage aktiehandlen og taget solide gebyrer for deres såkaldte uvildige rådgivning. Staten har haft enorme udgifter på at forære aktieposten til Goldman Sachs, som vi endda med en særlig sikringsordning garanterede, var stort set risikofri at købe, siger han.

Annonce:

Hær af jurister overfor tre embedsmænd
- Da forhandlingerne foregik, mødte Goldman Sachs jo op med en hær af jurister og økonomer. Overfor dem sad en afdelingschef i Finansministeriet sammen med to medarbejdere det mente, at det her kunne de da sagens klare. Det er mangel på omhu fra Finansministeriets side og det er mig en gåde, hvorfor man ikke har opbygget en rimelig ekspertise i Finansministeriet, som gør, at de i det mindste kan sælge ud af vores fælles værdier på en ansvarlig måde, siger den tidligere statsminister til Ekstra Bladet.

Han opfordrer til, at Rigsrevisionen laver en endnu grundigere kulegravning af forløbet og at de ansvarlige skal stilles til ansvar.

- Vi må have den fulde sandhed om forløbet frem ved en grundig undersøgelse fra Rigsrevisionen. Det her må aldrig gentage sig, og der ligger mange risikable forretninger forude, som vi må sikre foregår på en fornuftig måde.

Folketinget under tidspres
- At kritikken var rigtig kan vi jo se i dag. De penge kunne have ligget i den danske statskasse i stedet for. Frasalget af en del af DONG var en ekstremt dårlig forretning og de overvejelser der lå bag, var i bedste fald ukvalificerede. Det værste var, at Coridon under tidspres fik bildt Folketinget ind, at man ikke kunne skaffe de otte milliarder, som DONG havde brug for til at udvikle sig, og at et delvist salg derfor var strengt nødvendigt.

Annonce:

De penge kunne man sagtens have hentet i statskassen, siger han og henviser til, at man ’sagtens’ kunne finde 300 milliarder til at redde pengeinstitutterne efter finanskrisen.

- Det er tydeligt, at Finansministeriet har alt for stort spillerum men ikke de kompetencer der skal til, for at fylde det ud.  Den tidligere overvismands pointe understreges af, at det tirsdag kom frem at Rigsrevisionen har fundet ‘fodfejl’ i Corydons og Finansministeriets håndtering af sagen. Fodfejl, som Rigsrevisionen mandag vil underrette statsrevisorerne om og diskutere nærmere på et møde senere på ugen.

Har ikke bidraget
En af hovedargumenterne for at sælge til Goldman Sachs var, at bankens erfaringer med energiinvesteringer ville være guld værd for DONG. Et andet argument var, at  investeringsbanken købte aktierne for at beholde dem i en lang periode.

Annonce:

Begge dele har vist sig ikke at holde stik. Goldman Sachs har ikke bidraget med viden eller erfaringer til DONG, men har udelukkende været passive aktionærer. Desuden klinger det ‘langsigtede ejerskab’ noget hult, nu tre år efter hvor Goldman Sachs har solgt langt størsteparten af deres DONG-aktier med solid fortjeneste.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare får vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: