Annonce:
Annonce:

Nu inddriver Skat gæld igen: Kontanthjælpsmodtagere mister børnepenge

Skat har efter år med problemer sat gang i inddrivelsen af gæld igen. Det betyder, at mange mistede alle børnepengene i oktober

(Foto: Linda Johansen)
(Foto: Linda Johansen)
Annonce:
Følg Samfund

Først trådte kontanthjælpsloftet i kraft 1. oktober og ramte især enlige mødre.

20. oktober mistede en del af dem også børnepengene med få dages varsel, da Skat efter flere år satte gang i inddrivelsen af gammel gæld fra daginstitutioner. Det skriver Avisen.dk.

I modsætning til, når Skat inddriver andre typer gæld, skal det ikke vurderes, hvordan familiens økonomi ser ud uden børnepengene. Har man stor gæld mister man alle børnepengene på en gang.

Læs også:Kontanthjælpsmodtager nægtet hjælp til at begrave sin mor - nu skal sagen gå om

Det får hård kritik fra Den Sociale Retshjælp og Enhedslisten, og hos Venstre erkender man, at det er et uheldigt sammenfald.

Annonce:

- Det er rigtigt ærgerligt, at det er faldet sammen på denne her måde, men jeg mener ikke at praksis bør ændres, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører for Venstre til Avisen.dk.

Line Jensen er en af dem, der er blevet dobbelt ramt. Hun er på kontanthjælp og fik tilbageholdt samtlige 6.700 kroner for børnepenge til hendes to børn for en to år gammel efterregning opstået på grund af rod med hendes bevilling om friplads på fritidshjem.

Læs også: Ægtepar mister hel kontanthjælp: Har ikke råd til mad og tøj

- Jeg tudede helt vildt, da jeg fik brevet. Vi har lige mistet 2.600 kroner i boligstøtte på grund af kontanthjælpsloftet. Nu har vi 700 kroner om måneden til mad de næste tre måneder og intet andet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, siger Line Jensen.

20.000 trukket i børnepenge
Skat lukkede for sit fejlbehæftede inddrivelsessystem EFI i september sidste år. Men inddrivelsen har været ustabil siden 2013.

Læs også: Joachim B. om huslejetilskud til ledige: 'Dårlig brug af skatteydernes penge'

Annonce:

Skat skrev i sommer i en redegørelse til Folketingets Skatteudvalg, at det i løbet af det kommende efterår ville blive muligt igen at modregne gæld for manglende betaling af daginstitutioner i børne- og ungeydelsen.

Mange af modtagerne af børnepengene fik derimod først besked om gældsinddrivelsen, få dage før pengene skulle have været udbetalt 20. oktober.

I følge Skat fik 20.000 forældre tilbageholdt børnepengene helt eller delvist i sidste uge, men man har ikke set på, hvor mange der var på kontanthjælp.

Læs også: Lolland sender regning til ministeren: 'Ikke rimeligt, at vi skal betale jeres reformer'

For når det drejer sig om inddrivelse af anden gæld, er der beløbsgrænser for, hvad den enkelte familie skal have tilbage at leve for, når Skat inddriver gæld. 

Annonce:

Men sådan er det ikke med børne- og ungeydelsen. Her skal Skat ikke vurdere den enkelte, men kan tage hele beløbet som afdrag på gæld til daginstitutioner. Sådan har det været, siden loven blev ændret i 2011. Før det kunne Skat kun trækkes 50 procent af gangen.

Risiko for at ende på gaden
Den Sociale Retshjælp er stærkt kritisk overfor, at man ikke skal skele til familiens samlede økonomi og advarede tilbage i 2011 skatteministeren om, at det kan drive udsatte familier ud i dyre lån og øge risikoen for, at de ender på gaden.

- Det var et problem dengang i 2011, da loven trådte i kraft, og det er det stadig. Specielt med henblik på, at offentlige ydelser er blevet beskåret markant siden dengang. Offentlige myndigheder bør, når de inddriver penge, overlade et rimeligt rådighedsbeløb til familien, siger Kristian Aarsøe, juridisk leder i juridisk afdeling i Den Sociale Retshjælp.

Det nævnes netop i bekendtgørelse om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Annonce:

- Denne paragraf er netop indsat for, at borgere ikke skal miste vigtige dele af deres disponible indkomst i enkelte måneder. Det kan medføre risiko for at familier ikke kan betale eksempelvis husleje, siger Kristian Aarsøe.

Han understreger, at det offentlige stadig har mulighed for at inddrive og dermed få dækket det skyldige beløb. Det skal blot ske under hensyn til familiens rådighedsbeløb.

Beklageligt sammenfald
Louise Schack Elholm er skatteordfører for Venstre. Hun siger, at det jo ikke er nyt, at man kan tilbageholde 100 procent af børnepengene.

- Problemet er jo bare, at SKATs inddrivelsessystem ikke har virket i en periode, og så først er kommet i gang nu. Det er beklageligt, at det falder sammen med gennemførelsen af kontanthjælpsloftet, for så er der flere, som vil blive påvirket af begge dele samtidigt, siger hun.

Louise Schack Elholm mener, det ville få store konsekvenser, hvis man gik ind og ændrede gældsinddrivelse på området.

Annonce:

- Vi har en forpligtigelse overfor kommunerne i forhold til, at det er deres penge, som går tabt, hvis ikke gælden bliver inddrevet, siger Louise Schack Elholm.

I Enhedslisten mener skatteordfører Rune Lund derimod, at det vil være ganske nemt at ændre.

Det bør være sådan, at Skat ikke kan inddrive gæld i børnepenge, hvis familiernes rådighedsbeløb er mindre end det minimumsbeløb, som er fastsat i inddrivelsesbekendtgørelsen.

- Det vil være nemt at ændre, for det kræver bare at der er politisk flertal for det. Indtil nu har det bare ikke været politisk vilje til at ændre det, siger Rune Lund.

Rune Lund kalder det for et stort problem, at udsatte familier kan miste alle børnepengene, og det er ekstra kritisk oveni kontanthjælpsloftet. 

- Børnepengene er for mange mennesker afgørende for, om de kan få økonomien til at hænge sammen. Det er virkelig hård kost, som vil medvirke til at flere må flytte og at børn bliver kastet ud i fattigdom, siger Rune Lund.

Annonce:

Læs også: Jarlov i chok: Folk der ønsker højere kontanthjælp er modbydelige i deres debatform

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: