Nu kan mindreårige sætte sig bag rattet

Fra 1. januar kan 17-årige få kørekort og sætte sag bag rattet med en erfaren bilist ved sin side

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I dag træder en omdiskuteret ændring af færdselsloven i kraft, når 17-årige får mulighed for at tage kørekort og tørne ud på det danske vejnet.

Lovændringen er en treårig forsøgsordning, og selv om de mindreårige drenge og piger nu kan få eget kørekort, vil det også fremover kræve en myndig person i bilen.

Den 17-årige chauffør skal nemlig have en erfaren og mindst 30-årig bilist på passagersædet.

Ifølge transportminister Ole Birk Olesen (LA) er hele tanken bag forsøget at øge trafiksikkerheden ved at styrke de yngste bilisters køreevne.

- Det giver noget ekstra til ens trafikopdragelse, at man har siddet et år med en forælder eller en anden voksen og er blevet guidet, inden man sætter sig ud i en bil alene, siger han og fortsætter:

- Det er ikke noget, vi gør for at gøre livet lettere for familierne, for den voksne skal jo fortsat sidde med i bilen og må eksempelvis ikke være fuld.

- Det handler alene om at øge trafiksikkerheden.

Ministeren henviser i den forbindelse til tal fra Tyskland, der viser, at antallet af ulykker blandt de yngste chauffører faldt med næsten en fjerdedel, da en lignende ordning blev indført i alle tyske delstater i 2008.

- Vi ved selvfølgelig ikke, om de erfaringer kan overføres direkte til Danmark, men det håber vi, og det er det, forsøgsordningen skal afklare, siger Ole Birk Olesen.

Lovændringen blev vedtaget med et knebent flertal bestående af de tre nuværende regeringspartier og Dansk Folkeparti.

Det var dog ikke, fordi oppositionspartierne ikke var med på idéen om kørekort til de 17-årige.

De vendte tommelfingeren ned, fordi lovændringen også indebærer en sænkning af alderen for, hvornår man må køre knallert fra 16 til 15 år.

19 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere