Nu kan små børn få serveret veganer-mad i dagsinstitutioner

Selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler veganer-kost til småbørn, har Københavns Kommune droppet forbud mod vegansk mad i daginstitutionerne

Forældre kan nu sende deres børn i daginstitution i Københavns Kommune med en vegansk madpakke. Daginstitutionen kan også selv servere vegansk mad. Foto: Peter Hove Olesen
Forældre kan nu sende deres børn i daginstitution i Københavns Kommune med en vegansk madpakke. Daginstitutionen kan også selv servere vegansk mad. Foto: Peter Hove Olesen

I Københavns Kommune kan forældre nu sende deres børn i daginstitution med en vegansk madpakke. Daginstitutionen kan også selv servere veganske retter.

Det har Børne- og Ungdomsforvaltningen vedtaget, skriver Danske Kommuner.

– Jeg er rigtig glad for at konstatere, at forvaltningen har lyttet, så vi nu er sluppet af med de her rigide regler, siger Niko Grünfeld, medlem af Børne- og Ungdomsudvalget for Alternativet, i en pressemeddelelse fra partiet.

- Det giver selvfølgelig ikke mening, at man skal have en lægeerklæring for at kunne give sit barn en vegansk madpakke med, for det er selvsagt ikke en sygdom at leve vegansk.

'Skandaløst'
Også Dansk Vegetarisk Forening er begejstrede.

- Det er glædeligt, og det er på tide, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i foreningen, til Ekstra Bladet.

Dansk Vegetarisk Forening har længe presset på for at få ophævet reglerne for vegansk mad i københavnske daginstitutioner.

Ifølge den tidligere vejledning til institutioner har vuggestuer og børnehaver i kommunen godt måttet servere vegansk mad for børnene. Men mange institutioner misforstod vejledningen. Derfor undlod de at servere vegansk. Ligeledes skulle forældre udfylde en ansøgningsblanket og skaffe en lægeerklæring, før de fik lov til at give deres børn vegansk mad med i madpakken.

Det er misforståelser, som ifølge Dansk Vegetarisk Forening har medført, at mange veganske børnefamilier er kommet i klemme. 

- Vi synes, det er skandaløst, at forældre har skullet udsættes for det her, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Vejledningen er nu blevet specificeret og er en del af kommunens nye mad- og måltidsstrategi, der skal styrke dens indsats for bæredygtige måltider og gøre det nemmere at spise klimavenligt og sundt i institutionerne.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vegansk kost til spæd- og småbørn. Foto: Martin Lehmann
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vegansk kost til spæd- og småbørn. Foto: Martin Lehmann

Imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsen anbefaler ellers ikke vegansk kost til spæd- og småbørn, fordi det ifølge dem kan gøre det 'meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår'.

Derfor er Jens-Kristian Lütken (V), næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget, imod vegansk mad i institutioner. Han oplyser, at Venstre vil tage beslutningen op i Børne- og Ungdomsudvalget.

- Som forælder må man finde sig i, at når barnet er i daginstitution, kan de ikke få vegansk mad. De kan få vegetarisk mad. Men vegansk mad, som er det mest ekstreme, den slags ønsker vil vi ikke honorere, siger han til Ekstra Bladet

- Bør det ikke være forældrenes valg, hvad deres børn spiser?

- Det er det også inden for hjemmets fire vægge. Men når børnene er i en daginstitution, er det kommunen, som har ansvaret for dem. Og så synes jeg ikke, at kommunen kan tage ansvar for at servere vegansk mad, siger Jens-Kristian Lütken.

- Medmindre man med 100 procents sikkerhed ved, hvordan man håndterer det, risikerer man at hæmme børnenes vækst. Så man bør være varsom.

- Men kunne en daginstitution netop ikke være et sted, som kunne håndtere det, så børnene får den korrekte næring?

- Jo, man kan jo altid uddanne folk, så de kan det ene og det andet. Men det synes jeg bare ikke er kommunens opgave, siger Jens-Kristian Lütken.

Hvad siger reglerne?

Kommunen skal ifølge dagtilbudsloven tilbyde et 'sundt' frokostmåltid, som følger Fødevarestyrelsens ernæringsanbefalinger. Fødevarestyrelsen anbefaler ikke, at børn - særligt helt små børn - udelukkende får vegansk mad.

I kommunens retningslinjer har der tidligere stået, at institutionen ikke må servere vegansk mad. Den formulering er fjernet, så der ikke skulle opstå misforståelser om, hvorvidt det er i orden at servere enkelte veganske retter, som for eksempel tomatsuppe. 

Derimod gælder det stadig, at institutionerne ikke udelukkende må serveres vegansk mad, idet de skal følge Fødevarestyrelsens ernæringsanbefalinger for aldersgruppen. Forældrene kan efter aftale med institutionen give deres barn en madpakke med, men skal stadig betale til den fælles madordning. Det kræver ikke lægeerklæring, og det særlige ansøgningsskema handler kun om allergier.

Kilde: Københavns Kommune


Danmark bagud
Ifølge Dansk Vegetarisk Forenings Rune-Christoffer Dragsdahl er Danmark bagud i forhold til sine skandinaviske nabolande, når det gælder grønne kostanbefalinger til børn.

- Vi venter på, at den danske sundhedsstyrelse når hen, hvor vores nabolande er, når det gælder anbefalinger for vegansk kost.

- Bør daginstitutionerne have ansvaret for at servere vegansk kost, som de er sikre på giver børnene den korrekte næring?

- Københavns Kommune har jo ikke bestemt, at institutionerne skal servere vegansk. De har kun vedtaget, at institutionerne selv må tage stilling til, om de er i stand til at tilbyde det, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Så jeg antager, at de institutioner, som vælger at gøre det, gør det med glæde, og fordi de har kompetencerne til det.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Niko Grünfeld. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden deadline.

175 kommentarer
Vis kommentarer