Nu kommer 320.000 danskere i klemme: Slut med kompensation

Primera Air har fået godkendelse til at føre sager om flyforsinkelser for Højesteret. Det sætter en stopper for nye kompensationssager, indtil sagen i Højesteret er afgjort

Aflyses eller forsinkes dit fly, kan forsinkelsen berette dig til en kompensation på mellem 1000 og 4500 kroner (Foto: AP)
Aflyses eller forsinkes dit fly, kan forsinkelsen berette dig til en kompensation på mellem 1000 og 4500 kroner (Foto: AP)

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan danskerne snydes for milliarder i kompensation, fordi danske og udenlandske flyselskaber nægter at følge EU's regler for kompensation ved aflysninger og forsinkelser af fly.

Nu ser det så ud til, at danskerne den kommende tid får endnu sværere ved at opnå kompensation, når de forsinkes på flyrejsen.

Det sker efter, at charterselskabet Primera Air har fået grønt lys til at afprøve fire sager om erstatning i forbindelse med forsinkelser ved Højesteret.

- Jeg frygter, at systemet bryder fuldstændig sammen. Byretten er holdt op med at behandle sager om kompensation, på grund af at Højesteret er gået ind i sagen, og det betyder i realiteten, at systemet er lammet til der er kommet en afgørelse, forklarer Johan Fugmann, der er direktør i Flyforsinkelse.dk, der hjælper danskere med at få erstatning i forbindelse med tabt rejsetid.

Sådan får du dine penge ved flyforsinkelser

Lige nu er den gennemsnitlige ventetid på at få sin sag afprøvet ved Højesteret omkring 20 måneder, men inddrages EU-domstolen i sagen, vil behandlingstiden stige med flere år.

Den lange ventetid betyder, at flere tusinde sager risikerer at falde for forældelsesfristen, og dermed kan en stor gruppe danskere se frem til at gå glip af mellem 1000 og 4500 kroner i kompensation afhængig af, hvor langt man rejser og hvor længe man er forsinket.

- Efter tre år bliver sagerne forældede. Vi har 25.000-30.000 tusind krav, der allerede er over et år gamle, og de er i fare for at blive forældede. Og det er alene de sager, vi har, lyder det fra Johan Fugmann.

Han anslår at omkring 320.000 danskere hvert år rammes af forsinkelser der medfører retten til kompensation.

Gymnasieklasse fik 100.000 i erstatning af SAS

Derfor risikerer danskerne potentielt set at glippe millioner af kroner i kompensation.

- Flybranchen som hele har en klar interesse i, at trække sagen i langdrag. Primera Air har tabt samme sager i både byretten og landsretten, så der er ingen grund til at tro, de ikke også vil tabe den i Højesteret, vurderer Johan Fugmann.

Flyforsinkelser.dk vil nu indbringe de danske sager for udenlandske domstole, men almindelige danskere, der på egen hånd forsøger at søge kompensation er prisgivede i det græske, spanske eller amerikanske retssystem.

Forbrugerrådet: Uholdbar situation
Hos Forbrugerrådet Tænk mener man, at der er tale om en fuldstændig uholdbar situation.

- I forvejen kæmper flyselskaberne for at slippe for at betale passagererne det, de har krav på. De næste år, indtil Højesteret afgører sagen, vil flyselskaberne sidde på hænderne. Vi synes det er en uacceptabel situation, hvor flypassageren tages som gidsler af flybranchen, siger underdirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe til Ekstra Bladet.

Han opfordrer folk til at forsøge at finde andre måder til at komme igennem med deres krav på. Det kan ske ved at søge kompensation gennem Trafikstyrelsen eller ved at henvende sig til klagemyndigheden i det land, man skulle flyve til eller fra.

- Man kan få hjælp gennem Forbruger Europa. Men det er langt fra blevet nemmere for forbrugeren, lyder det nedslående fra Vagn Jelsøe.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.